Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: на Донеччині ПР реалізувала технологію «першого номера в бюлетені»


У Донецькій області кандидати в депутати від Партії регіонів ідуть першими номерами в бюлетенях для голосування від обласного до районного рівнів. Масовість цього явища свідчить про реалізацію регіоналами політтехнології «перше місце у бюлетені», стверджують експерти Комітету виборців України, що спостерігають за ходом виборів на Донеччині.

«По більшості комісій Партія регіонів подала документи першою, і враховуючи норму закону, яка визначає, що порядок партій у бюлетені для голосування визначається за порядком подання документів, іде першою у списках партій», – каже представник Комітету виборців Олександр Клюжев.

За його словами, закон створив умови для конфліктів між суб’єктами виборчого процесу, адже партійці були змушені чергувати біля комісій, намагаючись проконтролювати, хто першим подасть документи. «Як ми бачимо, тепер не тільки на Донеччині, а скрізь по Україні одна й та сама політична сила посідає перші місця в бюлетенях», – каже Клюжев. Таким чином, Партія регіонів, за спостереженнями представників Комітету виборців, отримала організаційну перевагу поряд з іншими партіями.

Спостерігачі наголошують, що реалізація технології «першого місця» негативно вплине на міжнародну оцінку українських виборів.
XS
SM
MD
LG