Доступність посилання

ТОП новини

Біля парламенту протестують проти законопроекту про мови


Близько 200 представників громадських організацій й інтелігенції пікетують Верховну Раду з вимогою не ухвалювати законопроект, що визначає порядок використання мов в Україні.

Учасники акції розташувалися перед одним із будинків парламенту по вулиці Грушевського, в якому відбувається засідання погоджувальної ради. Мітингувальники вимагають не включати до порядку денного на пленарний тиждень 19-22 жовтня, який буде формуватися погоджувальною радою, відповідний законопроект.

«Врятуй свою мову!»

x
Деякі з учасників акції тримають у руках барабани й відра, у які стукають палицями й одночасно вигукують «Займіться справою, а не мовою!», «Одна мова – одна країна!», «Одна державна мова!».

Серед учасників акції – письменники брати Капранови, які заявили, що мають намір приходити під Верховну Раду доти, поки вона остаточно не відмовиться від цього законопроекту.

Водночас голова парламенту Володимир Литвин під час погоджувальної ради назвав безпідставним проведення акції протесту проти розгляду законопроекту, що визначає порядок використання мов в Україні.

За словами спікера, в розкладі засідань парламенту це питання не стоїть ані цього пленарного тижня (19-22 жовтня), ані наступного (2-5 листопада). «Не бачу змісту, крім чистої політики, здійснювати відповідні заходи», – сказав Литвин.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко й член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект «Про мови в Україні». Цим проектом пропонується гарантувати вільний розвиток російської мови з урахуванням того, що нею користується більшість громадян країни, і визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу.

Також проектом пропонується гарантувати громадянам право здобувати освіту в країні українською й російською мовами, а в межах території поширення регіональних мов – відповідною регіональною мовою.
XS
SM
MD
LG