Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Україна видобуватиме нафту і газ на території Венесуели


Сьогодні почався візит в Україну глави Венесуели Уґо Чавеса. Президент Віктор Янукович після зустрічі з венесуельським колегою заявив, що Україна розпочне видобуток нафти і газу на території Венесуели.

За словами Януковича, це питання буде одним із пріоритетних у контексті українсько-венесуельських відносин.

Досягнуті в Києві домовленості щодо транспортування до Білорусі венесуельської нафти через територію України не суперечать інтересам Російської Федерації, заявив Президент України Віктор Янукович.

«Я жодного разу не чув, щоб Росія заважала ці питання вирішувати. Вважаємо, що вирішення такого питання для Білорусі не суперечить інтересам Росії», – заявив Янукович після зустрічі з президентом Венесуели Уго Чавесом у Києві.

Відповідаючи на запитання, в яких обсягах Україна готова транспортувати венесуельську нафту, глава держави заявив, що вона готова транспортувати нафти стільки, «скільки надходитиме до чорноморських портів України».

За словами Януковича, нині таке транспортування відбувається в цистернах, але найближчим часом транспортуватиметься нафтопроводом.

Зі свого боку, президент Венесуели заявив, що якби угоду з Білоруссю і можливі угоди з Україною становили б для когось загрозу, то такі ініціативи не ухвалювалися б.

«Позавчора я вечеряв із прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним, з яким мене пов’язують вже довгі роки дружби. Не такі, як з Віктором Януковичем, ми вже 10 років дружимо з ним (з Путіним). Ми вечеряли, розмовляли, у Москві було дуже холодно, була північ, і я йому сказав: «Володимире, я поїду, мене Лукашенко уже чекає». Він, до речі, зі мною надіслав подарунок Лукашенку і просив передати теплий привіт», – додав Чавес.

Президент Венесуели повідомив, що спілкувався з Путіним чотири години і не відчув ніякої стурбованості з приводу транспортування венесуельської нафти. Він також додав, що під час візиту до Москви зустрічався і з президентом Росії Дмитром Медведєвим і розмовляв з ним сім годин.

У червні 2004 року Кабмін дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі – компанія «Транснафта» (Росія) перекачує із Бродів в Одесу близько 10 мільйонів тонн нафти на рік.

Для транспортування нафти в Білорусь нафтопровід «Одеса-Броди» треба перевести в аверсний режим.

Наприкінці листопада Україна планує здійснити пробне прокачування 80 тисяч тонн венесуельської нафти на Мозирський нафтопереробний завод (Білорусь) з використанням в аверсному режимі нафтопроводів «Одеса-Броди» і «Дружба».

Сьогодні Уґо Чавес прибув в Україну для зустрічей зі владою.

Янукович і Чавес розмовляли на 45 хвилин довше, ніж планували

Україна зацікавлена в поглибленні співпраці з Венесуелою, заявив Президент України Віктор Янукович на зустрічі з президентом Венесуели Уґо Чавесом. Переговори зараз відбуваються в розширеному форматі в Києві.

«Україна зацікавлена в поглибленні взаємовигідної співпраці з Венесуелою. Я почув від Вас, шановний пане президенте, дуже серйозні наміри, які мене надихають на велику перспективу наших відносин», – наголосив Янукович.

За словами Президента Віктора Януковича, українська сторона розцінює візит президента Венесуели, як серйозний сигнал до готовності цієї країни щодо інтенсифікації двосторонньої співпраці.

Зі свого боку, глава Венесуели зауважив: «Цей візит для нас – це зовсім не просто протокольний візит, і не просто ми тут проїздом. Це дуже важливий для нас візит. Ми нарешті зустрілися з Україною».

«Спасибі за ваше запрошення, і ми хочемо йти далі разом усіма дорогами, які нам належить пройти», – наголосив Чавес. Він висловив подяку за ту увагу, яку українська сторона приділяє венесуельській делегації.

Янукович і Чавес домовилися про те, що в Україні найближчим часом відкриють дипломатичне представництво Венесуели. Як повідомив глава української держави, відповідне доручення отримають уряди двох країн. «Ми домовилися, що найближчим часом створимо робочу групу, яка напрацює дорожню карту і підготує всі необхідні документи для створення договірно-правової бази», – наголосив Янукович.

Українсько-венесуельським переговорам передувала двостороння зустріч глав держав віч-на-віч, яка тривала 1 годину 45 хвилин замість запланованої години.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG