Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: прокачування венесуельської нафти в Білорусь не зашкодить Росії


Досягнуті в Києві домовленості щодо транспортування до Білорусі венесуельської нафти через територію України не суперечать інтересам Російської Федерації, заявив Президент України Віктор Янукович.

«Я жодного разу не чув, щоб Росія заважала ці питання вирішувати. Вважаємо, що вирішення такого питання для Білорусі не суперечить інтересам Росії», – заявив Янукович після зустрічі з президентом Венесуели Уго Чавесом у Києві.

Відповідаючи на запитання, в яких обсягах Україна готова транспортувати венесуельську нафту, глава держави заявив, що вона готова транспортувати нафти стільки, «скільки надходитиме до чорноморських портів України».

За словами Януковича, нині таке транспортування відбувається в цистернах, але найближчим часом транспортуватиметься нафтопроводом.

Зі свого боку, президент Венесуели заявив, що якби угоду з Білоруссю і можливі угоди з Україною становили б для когось загрозу, то такі ініціативи не ухвалювалися б.

«Позавчора ввечері я вечеряв з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним, з яким мене пов’язують вже довгі роки дружби. Не такі, як з Віктором Януковичем, ми вже 10 років дружимо з ним (з Путіним). Ми вечеряли, розмовляли, у Москві було дуже холодно, була північ, і я йому сказав: «Володимире, я поїду, мене Лукашенко уже чекає». Він, до речі, зі мною надіслав подарунок Лукашенку і просив передати теплий привіт», – додав Чавес.

Президент Венесуели повідомив, що спілкувався з Путіним чотири години і не відчув ніякої стурбованості з приводу транспортування венесуельської нафти. Він також додав, що під час візиту до Москви зустрічався і з президентом Росії Дмитром Медведєвим і розмовляв з ним сім годин.

У червні 2004 року Кабмін дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі – компанія «Транснафта» (Росія) перекачує із Бродів в Одесу близько 10 мільйонів тонн нафти на рік.

Для транспортування нафти в Білорусь нафтопровід «Одеса-Броди» треба перевести в аверсний режим.

Наприкінці листопада Україна планує здійснити пробне прокачування 80 тисяч тонн венесуельської нафти на Мозирський нафтопереробний завод (Білорусь) з використанням в аверсному режимі нафтопроводів «Одеса-Броди» і «Дружба».
XS
SM
MD
LG