Доступність посилання

ТОП новини

У світі занепокоєні обмеженнями на експорт зерна з України – УЗА


Міжнародна асоціація торгівлі зерном та кормами (GAFTA) занепокоєна різким погіршенням ситуації на зерновому ринку України у зв’язку з введеними обмеженнями в сфері експорту зерна, мовиться в повідомленні Української зернової асоціації (УЗА), як його наводить у неділю агентство «Інтерфакс-Україна».

За цим повідомленням, GAFTA 22 жовтня звернулася до Президента Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова з закликом якомога швидше виправити ситуацію і дати можливість зерновому ринкові функціонувати відповідно до міжнародних стандартів вільної торгівлі.

У листі на ім’я керівництва країни, яке цитує УЗА, мовиться: «Міжнародна асоціація торгівлі зерном та кормами, яка стежить за дотриманням принципів вільної торгівлі, дуже занепокоєна тим, що ситуація на українському ринку зерна досі залишається непрогнозованою і непрозорою. Ми виступаємо проти рішення української влади про запровадження квот на експорт зерна, оскільки це суперечить зобов’язанням України перед Світовою організацією торгівлі».

Крім того, як мовиться далі в листі, «ліцензування і квотування експорту українського зерна було запроваджено занадто стрімко, без надання учасникам ринку хоча б двотижневого перехідного періоду, який дав би їм змогу завершити вже розпочату процедуру навантаження зерна і звернутися за наданням квот для відправки наступних партій; це дало б змогу трейдерам виконати свої зобов’язання перед торговими партнерами».

Як зазначає GAFTA, «поспішне введення ліцензування і квотування вже вдруге у цьому сезоні заблокувало експорт зерна».

Нещодавно уряд України запровадив квоти на експорт зернових, які мають діяти до кінця цього року.

У суботу міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що уряд у разі загрози продовольчій безпеці країни продовжить квотування експорту зерна й надалі.

Він заявив, що уряд, ухвалюючи рішення про квоти на експорт зернових, керується виключно необхідністю гарантувати продовольчу безпеку країни.

За оцінками експертів, які наводить УЗА, Україна цього маркетингового року може експортувати 12–15 мільйонів тон зерна, тоді як, за даними УЗА, з них експортовано лише близько 4 мільйонів тон.
XS
SM
MD
LG