Доступність посилання

ТОП новини

Багато львів’ян ще не визначились у своєму виборі


Львів – У Львові, у неділю, представники різних релігійних конфесій разом з вірними молились за чесні вибори. Адже за різними соціологічними дослідженнями, лише близько 9% опитаних вважають, що місцеві вибори відбудуться без фальшувань. Формування виборчих дільниць на Львівщині, в яких домінують представники провладних партій, називають одним із кроків до фальсифікацій.

Кожен представник Церкви на площі біля пам’ятника Кобзареві у Львові зачитав молитву за чесні вибори. Духовенство не закликало людей голосувати за конкретну ту чи іншу політичну силу і на час молитви партійні прапори опустили.

Єпископ УАПЦ Макарій у коментарі Радіо Свобода наголосив, що львів’яни не зрадять своїй інтуїції і проголосують за демократичні українські сили. Попри те, що ті їх зрадили і розчарували, каже владика, галичани вміють прощати, особливо, коли йдеться про збереження української мови, культури, віри.

Світ може визнати вибори в Україні недемократичними

12 місцевих партійних осередків у Львові символічно об’єднались у комітет «За чесні вибори», який вимагав сформувати нові дільничні комісії, але Апеляційний суд у Львівській області відхилив їхні вимоги і залишив склад комісій. Комітет «За чесні вибори» уже вважає, що виборчий процес на Львівщині сфальсифікований і до цього причетна Партія регіонів, більшість представників якої і є членами виборчих дільниць. Однак, на думку аналітиків, політичні сили втратили момент, бо не змогли об’єднались, коли партію «Батьківщина» не допустили до виборів у Львівську міську та обласну ради. А у списки потрапила партія народного депутата Івана Деньковича з однойменною назвою. Чи встигнуть її зняти з виборчого процесу взагалі наразі ще невідомо.

Політолог Юрій Шведа зазначає, що сьогодні існує загроза, бо світова спільнота може визнати місцеві вибори в Україні недемократичними.

«Формування виборчих комісій мене не подивувало, бо воно лягає в контексті загальнодержавної політики, яка ведеться щодо виборів. Від самого початку, коли був ухвалений новий закон про вибори, у законодавстві є багато таких моментів, які роблять ці вибори несправедливими. І це робиться свідомо. Кількість порушень, які нині мають місце, свідчить про те, що влада не пройшла випробування на демократичність», – зазначає політолог.

Люди вагаються зі своїм вибором

На Львівщині, за різними даними соціологів, третина виборців ще не визначились, за кого вони віддадуть свій голос. Про це говорили в опитуванні Радіо Свобода люди, які зібрались на молебень і мітинг біля пам’ятника Шевченкові.

«Люди ще подумають, за кого мають голосувати. Тому що ті олігархи, мільйонери ніколи не допоможуть тим людям, які ось тут стоять».

«Ще протягом тижня прочитаю те все, послухаю, сюди прийшла подивитись. Тоді і визначусь, за кого голосувати. Бо важко зараз сказати».

«Я вже визначився, але ще можу подумати. Та вже б з’єднались, вже б були разом. Поки не буде п’ять – сім перевиборів у Верховну Раду, то теж порядку ніякого не буде».

«Я дивлюсь на нові партії, на інших людей, бо ті, які вже були нічого не робили конкретного.

«Ще маю неділю, ще маю час подумати. Але пора вже ставати господарями своєї держави, а не тільки себе ними відчувати».

У Львівській області зареєстровані 2 120 виборчих дільниць і кожну з них охороняє по два міліціонери, а за ТВК прикріплені по п’ять співробітників спецпідрозділу «Беркут».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG