Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Мелітополі перетворилися на призначення?


Київ – Мелітополь – У Запорізькій області, у місті Мелітополі знімають опозиційних кандидатів із реєстрації, знищують бігборди й фальшують документи тервиборчкому, повідомляють самі кандидати та місцеві антикорупційні організації. Вони заявляють про те, що виборча комісія підконтрольна Партії регіонів. Цю інформацію підтверджують і частина членів ТВК. Президент Віктор Янукович обіцяє особисто перешкоджати подібним зловживанням.

У Мелітополі за посаду міського голови мали намір боротися 13 кандидатів. Троє найбільш рейтингових з-поміж них відмовилися від участі у виборах в останній момент, під час висування та реєстрації.

В усіх випадках цьому передувала телефонна розмова кандидата із невідомими, розповів кандидат у мери Мелітополя від «Народної самооборони» Олександр Волков. Він стверджує, що його бігборди та агітаційні намети знищували, а йому погрожували, до того ж тервиборчком відмовляє йому в реєстрації.

«ТВК складається з людей, підконтрольних місцевій владі. Більшість не мають ніякого досвіду такої роботи і голосують так, як їх просить один із членів, – говорить кандидат у мери. – Крім того, влада використовує кишенькові партії, які подають скарги на опозиційних кандидатів. У мене досить високий рейтинг, а в кандидатів від Партії регіонів він падає. Тому мене намагаються незаконно зняти з виборів».

Про незаконні дії комісії та спроби усунути їх від виборів говорять і інші кандидати в депутати міськради та мери Мелітополя. Один із кандидатів у мери Микола Жидкевич каже, що влада не дозволяє опозиційним силам провести жодного свого представника до дільничних комісій. Лише після скарг та протестів окремих представників опозиції включили до найменших комісій, у лікарнях.

Кандидат у депутати від Батьківщини Олексій Прокоф’єв наводить документи, що ТВК, всупереч закону, включила до дільничних комісій по декілька членів Партії регіонів та інших провладних партій. А сам тервиборчком,очевидно, готується до підробки документів, заявив кандидат у депутати від Союзу лівих сил Тарас Генов.

«Одна із членів ТВК помітила, що в журналі реєстрації пропущені кілька сторінок. Вона захотіла показати це іншим членам. але секретар закрила журнал у сейфі й пішла. Того ж дня секретаря разом із ключем забрала «Швидка допомога» в супроводі міліції. Порожні сторінки – це підробка документів. Невже Мелітополь – це центр Всесвіту, де не діють Конституція й закони України?» – обурюється Тарас Генов.

Кабінети виборчої комісії та партії влади розташовані навпроти в одному будинку

Все, що відбувається у Мелітополі, зрежисоване Партією регіонів для підтримки кандидата у мери від влади Сергія Вальтера, заявила в інтерв’ю Радіо Свобода голова мелітопольської організації СПУ Ольга Гайсумова.

«Для зручності, ТВК та штаб Партії регіонів розташовані в одному приміщенні, двері кабінетів штабу та комісії – навпроти! На зборах членів дільничних комісій я запитувала, хто від якої партії, – зауважує представник опозиційної партії. – Майже всі мені відповідали: фактично – від Партії регіонів, але ще не знаємо, від якої партії будемо за документами. Опозиційні кандидати не можуть вільно користуватися виборчими фондами. Вибори в Мелітополі не відбудуться. Те що відбувається, це фактично призначення нової влади».

Ці та інші факти порушень виборчого законодавства підтвердила в розмові з Радіо Свобода член ТВК Людмила Федько. «Все, що вам повідомили опозиційні кандидати, чистісінька правда. Більше нічого сказати не можу», – зауважила вона.

А на запитання, чи відповідає дійсності інформація про те, що ТВК і міський штаб Партії регіонів містяться в одному будинку і штаб керує роботою ТВК, Людмила Федько відповів ствердно.

«Я миттєво відреагую на порушення» – Янукович

Президент України особисто реагуватиме на спроби створити нерівні умови на виборах для партій та кандидатів, заявив сьогодні під час наради з головами облдержадміністрацій сам Віктор Янукович.

«Де, не дай, Боже, будуть порушення чи зловживання, я миттєво відреагую. Ваше завдання – створити рівні умови для всіх політичних партій. Це моя вимога. Це іспит, який ми з вами повинні пройти», – зауважив Янукович.

Як повідомив керівник мелітопольської організації «Антикорупційна» Віталій Сотула, опозиційні кандидати до мелітопольської міськради направили спільні звернення про незаконні дії ТВК і місцевої влади до ЦВК та до Президента. Досі ніякої реакції на звернення не було.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG