Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації просять депутатів не розглядати проект закону про мови


Двадцять громадських організацій звернулися до голови Верховної Ради Володимира Литвина та народних депутатів із закликом зняти з розгляду законопроект «Про мови в Україні». Про це йдеться у спільному зверненні громадських організацій до керівника парламенту та народних депутатів.

Громадські організації заявляють, що ухвалення законопроекту про мови призведе до: поляризації українського суспільства за мовною ознакою; зменшення прибутків держави через ненадходження до бюджету податків із рекламного ринку та ринку кінопрокату; позбавлення робочих місць сотень перекладачів, акторів, працівників рекламних агенцій та одночасного збільшення штату державних службовців; збільшення державних видатків на дублювання документообігу російською мовою та оплату праці додаткових держпрацівників.

Автори звернення також переконані, що схвалення законопроекту «Про мови в Україні» призведе до «перетворення освіти на поле нескінченних мовних і політичних воєн, спричинених обов’язковим опитуванням учнів (їхніх батьків) та студентів щодо мови, якою вони хотіли б навчатися».

За словами членів громадських організацій, російська мова, якій приділена найбільша увага в проекті закону «Про мови в Україні», не потребує захисту, оскільки в багатьох статтях чинного закону про мови окремо фіксуються можливості вживання російської мови за небажання чи нездатності спілкуватися українською. Крім цього, факти та соціологічні дані свідчать про домінування російської майже у всіх сферах життя (передусім на телебаченні та в інтернет-просторі).

«Просимо припинити маніпулювання мовним питанням та динамічно долати кризу у продовольчій, виробничій, фінансовій, житлово-комунальній та інших матеріальних сферах», – наголошують автори звернення.

Документ підтримали Всеукраїнська громадська організація «Не будь байдужим!», Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Українська Гельсінська спілка з прав людини», Громадська організація «Фонд «Демократичні ініціативи», Міжнародна громадська організація «ІНТЕРНЬЮЗ – Україна» – загалом 20 громадських організацій.

У Верховній Раді 7 вересня був зареєстрований проект закону «Про мови в Україні», внесений представниками більшості. Формально даний законопроект не робить російську другою державною, але надає їй право «вільного функціонування практично і всіх сферах діяльності», що рівнозначно офіційному статусу.
XS
SM
MD
LG