Доступність посилання

ТОП новини

Україна завжди засуджуватиме сталінський режим через Голодомор – Янукович


Президент Віктор Янукович заявляє, що Україна завжди засуджуватиме сталінський режим, який скоїв злочин Голодомору. Про це глава держави заявив сьогодні в Києві після зустрічі з прем’єром Канади Стівеном Гарпером.

«Голодомор – це жахливий випадок в історії українського народу, в історії сусідніх народів: Білорусі, Росії і Казахстану. Це дійсно був цілеспрямований злочин проти власного народу», – сказав Янукович.

Зі свого боку, канадський прем’єр назвав Голодомор 1932-1933 років одним із найбільших історичних злочинів. «Найжахливіше, що ці люди загинули в результаті спланованих дій», – сказав Гарпер.

Відповідаючи на запитання канадських журналістів про враження після відвідування меморіалу і пам’ятника жертвам Голодомору в Києві, Гарпер заявив, що ці споруди мають буди для українців «спогадом і нагадуванням» про те, наскільки важливі свобода, демократія та незалежність і як важливо обстоювати ці цінності.

27 квітня у Страсбурзі, відповідаючи на запитання депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи, Янукович заявив, що Голодомор не можна визнавати геноцидом. «Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей. Але визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав, що входили до СРСР», – сказав Президент, додавши, що голод був не лише в Україні, але й у Росії, Білорусі, Казахстані, але замовчавши, що саме в Україні голод був влаштований штучно.

Після цього громадянин Володимир Волосюк направив у Печерський райсуд Києва позов, у якому просив зобов’язати Президента привселюдно вибачитися за ці свої висловлювання.
XS
SM
MD
LG