Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Касьянов про катастрофу в Росії і як із нею боротися


Михайло Касьянов
Михайло Касьянов

Прага – Колишній російський прем’єр-міністр Михайло Касьянов, котрий нині очолює опозиційну партію «Народно-демократичний союз», розповів Радіо Свобода про «національну катастрофу» Росії – корупцію і хабарництво, а також про те, хто, на його думку, стане президентом Росії у 2012 році.

Російський опозиціонер вважає, що одним із головних завдань незгодних зі владою Кремля політиків Росії є критика владного режиму і його намагань обмежити свободу і демократію, чим опозиція поліпшує шанси громадян активніше впливати на владу.

Але у відповідь на запитання, чи перешкодить це нинішнім правителям Росії, Путіну та Медведєву, стати з допомогою Федеральної служби безпеки переможцями на виборах 2012 року, Касьянов був песимістичним.

«По-перше, на сьогодні я думаю, що саме Путін буде тим, котрий займе крісло президента на новий термін. Бо на даний момент він дійшов такого рішення, хоча він може його ще змінити. А у своїх діях він буде опиратися саме на апарат ФСБ, це дійсно так, бо по всіх регіонах ця система якраз так і працює. Це здійснюється шляхом збору інформації про реальні настрої громадян. Це зводиться до того, щоб впливати на незгодних. Усі ці речі вже апробовані ними. І звичайно, головне – це інформація, маніпуляція цією інформацією», – каже опозиціонер.

Михайло Касьянов також вважає, що за правління Дмитра Медведєва люди в Росії втратили надію на кращі зміни, середній клас і навіть багаті люди побачили, що два з половиною роки нічого позитивного не принесли. Тому, як думає Касьянов, багато росіян просто тікає з Росії на Захід, до країн Балтії, Чехії, Словаччини.

Розмірковуючи про можливу роль Медведєва при президентові Путіні, Касьянов не виключив, що тандем цей залишиться в політиці Росії.

«Я зараз не хочу гадати, але безумовно, що Медведєву буде запропонована якась конкретна посада. Але це не буде посада прем’єр-міністра, не так, як зараз це за варіацією розподілено: один президент, другий – прем’єр. Такої рокіровки вже не буде», – вважає опозиційний політик.

Касьянов також вважає, що цинізм влади, котрий базується на великих грошах і корупції, поширився і на молодь, у середовищі якої, окрім культу грошей, поширюється шовінізм, ненависть до іноземців та інших народів, виправдовується розгул беззаконня.

Через це, на переконання лідера Народно-демократичного союзу, патріотична позиція опозиційної коаліції базується на принципі «Росія без свавілля і корупції».

«Тому ми називаємо нашу коаліцію «Росія без свавілля і корупції». Бо корупція – це ще одна проблема нашого суспільства, якою пронизане наскрізь наше суспільство, всі прошарки російської влади. І, безумовно, громадяни вже надзвичайно втомлені. Хоча корупція завжди була в Російській Федерації, але рівень її не був таким, як нині. Ні одне з нинішніх поколінь не знало такого розгулу корупції. Це справжнє національне лихо сьогодні», – сказав Михайло Касьянов в інтерв’ю Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG