Доступність посилання

ТОП новини

США стурбовані «негативним впливом» Ірану на Афганістан


Сполучені Штати висловили стурбованість «негативним впливом» Ірану на Афганістан. Речник Білого дому Білл Бартон виступив з таким коментарем після понеділкових зізнань Хаміда Карзая. Президент Афганістану розповів, що його адміністрація отримала з Тегерана «мішки», наповнені сотнями тисяч євро готівкою.

А речник Держдепартаменту Філіп Кроулі також сказав, що уряд США «скептично» оцінює мотиви таких дій Ірану. «Нехай уряд Афганістану повідомляє про шляхи отримання фінансової допомоги інших країн, але ми, як і раніше, скептично ставимося до мотивів Ірану з урахуванням того, що ця країна дуже часто відіграє дестабілізуючу роль для своїх сусідів. Ми сподіваємося, що Іран візьме на себе відповідальність, щоб відігравати конструктивну роль у майбутньому Афганістану», – заявив Філіп Кроулі.

Раніше Карзай говорив, що гроші з Ірану були частиною «прозорого» процесу, покликаного допомогти у функціонуванні адміністрації президента Афганістану. Він заявив, що Іран надавав його офісу майже 1 мільйон доларів США двічі на рік. Хамід Карзай сказав, що кілька «дружніх» країн, включаючи Сполучені Штати, також надають гроші, бо їх бракує.

Коментарі афганського президента пролунали у відповідь на статтю у «Нью-Йорк Таймз». У ній ішлося про те, що Іран передавав «мішки грошей», щоб отримати лояльність до іранських інтересів у Афганістані.
XS
SM
MD
LG