Доступність посилання

ТОП новини

За простодушністю грабіжника простодушність грабіжника


Київ – Не так давно Микола Азаров заперечив слова, які йому нібито приписали. Засоби масової інформації повідомили, що він на п’ятому з`їзді Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України» заявив, що за його ініціативою на українському телебаченні не показують комедійні ролики про політиків. Виглядало так, що Азаров втрутився у редакційну політику і фактично простодушно підтвердив, що він порушує закон.

Оточення Прем’єр-міністра повідомило, що, мовляв, насправді він мав на увазі, що він сам не ініціюватиме такі ролики. Але в це мало повірили, бо голова уряду вже не вперше публічно розповідає про те, як він порушує закон. При цьому робить це з дивовижною простодушністю, ймовірно, вважаючи це нормою.

На початку літа, за повідомленням «Газети по-українськи», Микола Азаров під час наради з розвитку охорони здоров’я поділився, що, працюючи керівником Державної податкової адміністрації, він тиснув на суддю. Певна річ, тиск на представників Феміди є порушенням закону. Але голова уряду абсолютно не був цим збентежений і спокійнісінько розповів про свій злочин.

Він одного разу усвідомив, що очолювана ним ДПА програвала суди якимось конторам «Роги і копита». Тоді головний податківець запросив суддю і сказав йому: «Я дуже поважаю судову систему, ставлюся нормально, але якщо ти винесеш рішення всупереч інтересам держави, візьму під мікроскоп тебе, племінників, родичів – усіх, будете жити на одну зарплату». І тоді, на думку Азарова, цей суд став зразковим судом.

Очевидно, що зразковість його полягала в тому, що він не з’ясовував істину і не відстоював право, а ухвалював рішення винятково на користь податківців. Таким чином, задоволення інтересів ДПА дозволило судді жити не на одну зарплату, бо Азаров не брав його під мікроскоп.

Порядки від Близнюка

Цього літа приклад Азарова наслідував голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк. Він примусив якогось водія прибрати викинутий ним недопалок.

Коли, їдучи дорогою до Краматорська, він побачив, що з вікна таксі вилетіла недокурена сигарета, то наказав своєму водієві підрізати машину несумлінного громадянина. А тоді наказав міліціонерам, які трапилися по дорозі, під дулом автомата відвести водія таксі до недопалка і примусити його підібрати.

Ясна річ, що робилося це з найблагороднішою метою – не дозволити забруднювати навколишнє середовище. Але невтямки шановному «губернаторові», що його водій не має права підрізати чужу машину. А він сам не має права давати безпосередні накази міліціонерам. Та ще й накази про неадекватне використання зброї. Та шановного пана Близнюка не дуже бентежить порушення ним закону, і він з не меншою від азаровської простодушністю розповів про це журналістам.

Доколє?

Нас важко здивувати самим фактом порушення закону – ми, на жаль, до цього звикли і ставимося до подібних речей як до буденності. Дивовижно інше.

Наші можновладці вже навіть не вважають за необхідне приховувати свою антизаконну діяльність. Напевне, тому, що не вважають свої дії якимись надзвичайними.

А тим більше, коли вважають, що їхні дії спрямовані на благо суспільства. Тільки це благо вони розуміють дуже специфічно.

Саме від цього народжуються рішення Конституційного Суду про один термін перебування Леоніда Кучми при владі після насправді двох термінів. Саме через таке мислення Віктор Ющенко без дотримання необхідних процедур раптом взяв і скасував Державтоінспекцію. Саме такий підхід дозволив сформувати «коаліцію тушок» у Верховній Раді і скасувати політичну реформу 2004 року.

Коли на таке страждають найвищі посадовці, то що говорити про нижні ешелони? Менти лупцювали і будуть лупцювати громадян. Податківці брали і будуть брати хабарі.

І ніщо їх не зупинить, крім нашого спротиву. Коли ж він розпочнеться?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
XS
SM
MD
LG