Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: причина прецеденту з бюлетенями – недосконале законодавство


У статті Закону про вибори, що егламентує роботу з бюлетенями (виготовлення, передачу) замало інформації, як поводитися з технологічним браком і друкарськими формами. Це призвело до того, що «ТВК і друкарню почали підозрювати в неправомірних діях». Так вважає голова Івано-Франківського обласного Комітету виборців України Юрій Лисюк.

Нема, зокрема, конкретики, як і в які терміни слід знищувати друкарські форми – безпосередньо у день закінчення друку бланків чи наступного дня.

Як повідомили в КВУ, у зв’язку з напругою навколо виборчого процесу і стислими термінами «друкарня не встигає вчасно повідомляти, а комісія не встигає вчасно приїжджати для знищення форм», а це стало підставою для скандалу з друком додаткових бюлетенів, які нібито можна використати для фальсифікацій.

В друкарні «Кубекс» в суботу було завершене друкування основних партій бюлетенів на вибори в обласну раду. В той день не були знищені форми і так звані технологічні залишки. ТВК ж дізналася про це лише в понеділок.

За словами Юрія Лисюка, три дні друкарські форми і залишки перебували під контролем міліції і працівників друкарні. Керівник КВУ висловив сподівання, що «додаткова партія бюлетенів не покинула друкарню».

Наразі головними причинами скандалу в Івано-Франківську називають недосконале законодавство і те, що ТВК не організувала вчасне знищення друкарських форм.

Найкращим був би варіант, на думку Юрія Лисюка, знищувати форми одразу, щоб «не було запитань, що діється з формами у ті дні, поки їх не знищено».
XS
SM
MD
LG