Доступність посилання

ТОП новини

АЕС в іранському Бушері не є проблемою – держсекретар США


Сполучені Штати не мають жодних претензій до спорудженого Росією ядерного реактора в іранському місті Бушер. Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що проблемою є об’єкти в інших місцях, таких, як Натанз або Кум, де можуть тривати секретні роботи в ядерній сфері.

«Я чула, як дехто реагує на ці новини – о Боже, іранці запускають свій реактор. Це не проблема. Вони мають право на мирну ядерну енергетику. Вони не мають права на ядерну зброю. Це два різних процеси, і тому я рада відповісти на це питання, оскільки важливо розрізняти ці речі», – сказала Гілларі Клінтон.

АЕС у Бушері відкрилася в серпні після кількарічної затримки. Іран заявив, що електростанція може на початку 2011 року вийти на проектну потужність – 1000 мегаватів.

Росія постачає уран для іранського реактора і утилізує відпрацьоване паливо, оскільки є побоювання, що вироблений Іраном уран може бути використаний для створення ядерної зброї. Іранський уряд заперечує намір створити атомну бомбу.

Свого часу Україна була реальним претендентом на реалізацію проекту спорудження АЕС у Бушері, але відмовилася від участі в ньому з міркувань безпеки.
XS
SM
MD
LG