Доступність посилання

ТОП новини

Київський зоопарк не хоче бути в п’ятірці найгірших звіринців світу


Один із найбільших за територією звіринців Європи – Київський зоопарк – хоче відновити членство в Європейській асоціації зоопарків та акваріумів. Про це повідомив новопризначений директор Київського зоопарку Олексій Толстоухов. Столичний звіринець виключили із Асоціації 3 роки тому за умови утримання тварин. А цього року він потрапив до п'ятірки найгірших зоопарків світу … Водночас інші українські зоопарки – члени цієї Асоціації – там залишаються. Як живеться «братам нашим меншим» у них?

За рейтингом німецької газети «Більд» та міжнародної організації за етичне поводження з тваринами PETA, до числа найгірших зоопарків світу Київський зоопарк потрапив разом із румунським звіринцем у місті Орадя, китайським у Шеньяні, іракським звіринцем Гілканд, єгипетським біля столиці цієї країни Каїра.

І навіть у цій п’ятірці Київський зоопарк лідирує за кількістю загиблих тварин, стверджують дослідники. За кілька місяців тут померли амурський тигр, ведмідь, броненосець, зебра, 13 великих пернатих, бізон, кінь Пржевальського…Помер у Києві також найбільший в європейських зоопарках індійський слон.

Втратити членство в ЄАЗА – легко, повернути – складно

Президент міжнародної громадської організації захисту тварин «SOS» Тамара Тарнавська повністю поділяє висновки «Більду» і PETA щодо зоопарку в столиці України.

«Ви заходите в зоопарк і бачите «потемкинские деревни». Тварини утримуються в жахливих умовах, у малесенькому приміщенні, з поганим харчуванням, з поганим освітленням. А коли я зайшла в закрите приміщення, де утримуються мавпи, я просто розплакалася. Мені соромно належати до людей, тому що ті умови – це концтабір і те, чого не бачить пересічний відвідувач зоопарку», – обурюється Тамара Тарнавська.

Повернутися до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЄАЗА) можна лише через п’ять років після виключення – в 2012 році. Щоб заслужити це право, у Київському зоопарку проведуть ремонт, на що із міського бюджету обіцяють виділити наступного року 15 мільйонів гривень. Про це повідомив новий директор столичного зоопарку Олексій Толстоухов (він змінив на цій посаді Світлану Берзіну).

«Ми плануємо розробити й написати книгу раціонів Київського зоопарку, яка буде відповідати всім європейським вимогам. Відремонтувати й створити належні мови утримання тварин. Але ми не зможемо відразу вступити в ЄАЗА. Спочатку потрібно вступити в кандидати. І для цього потрібно, щоб три зоопарки дали свої висновки, що вони просять прийняти Київський зоопарк в кандидати ЄАЗА. А потім вони приїжджають з інспекціями. Я думаю, що інспекцію ЄАЗА ми запросимо в наступному році», – розповів Олексій Толстоухов.

А ремонтувати, упорядковувати в Київському зоопарку є що, визнав Олексій Толстоухов. «Багато приміщень за останні три роки не ремонтувались. Та й взагалі за останні 5-6 років ми не могли провести повністю капітальний ремонт всіх будівель і споруд, бо виділялося дуже мало коштів на це», – сказав він.

А щодо самопочуття тварин у Київському зоопарку, його ветеринари запевняють, що більшість із них у нормальному стані. Хоча, наприклад, лев, бегемот, шимпанзе, як кажуть фахівці, «пережили свій біологічний вік».

Із українських зоопарків хіба що Миколаївський (серед державних зоопарків) може претендувати на те, щоб називатися звіринцем із гідними умовами утримання тварин. На цьому наполягає президент міжнародної громадської організації захисту тварин «SOS» Тамара Тарнавська. Загалом, щоб повернути собі членство у Європейській асоціації зоопарків Київському зоопарку необхідно припинити «заробляти на тваринах», наголошує Тамара Тарнавська.

«Повинен бути відповідно підібраний менеджмент. Має бути відповідальна ветеринарна служба. Не лікувати їх тоді, коли вони вже при смерті й нічого зробити не можна, а попереджати хвороби. Цього в Київському зоопарку, на жаль, не було. Зрозуміло, що має бути фінансування. У минулих роках фінансування було більш ніж достатнє. Тільки ті кошти не йшли за призначенням», – зауважує Тамара Тарнавська.

Зі свого боку, представники і попереднього, і нинішнього керівництва Київського зоопарку стверджують, що виділені кошти використовували за призначенням, а фінансування було недостатнім.

Серед членів ЄАЗА – Харківський зоопарк

Харківський зоопарк – перший в Україні, його заснували 1895 року (Київський почав діяти на 14 років пізніше). Харківський звіринець є асоційованим членом Європейської асоціацій зоопарків і акваріумів. ЄАЗА пообіцяла подарувати Харківському зоопарку трьох жираф. Зараз для них будують спеціальне приміщення, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

20 років тому жертвою застарілих комунікацій у Харківському зоопарку стала жирафа. Як розповідають старожили, тварина усю ніч простояла у заповненому кип'ятком вольєрі через трубу гарячого водопостачання, яку несподівано прорвало, і на ранок померла від численних опіків.

З того часу, щоб не допустити загибелі вихованців звіринцю, витрати на утримання харківського зоопарку, як можуть, але щороку збільшують. У нинішньому році сума асигнувань, порівняно із 2007 роком, зросла майже у 2,5 рази – до 12 мільйонів гривень. Однак у березні цього року харківський зоопарк для нормального функціонування просив 30 мільйонів гривень.

Європейська асоціація зоопарків та акваріумів (ЄАЗА) – найпрестижніша європейська міжнародна організація у цій сфері. Членами ЄАЗА є 260 зоопарків із 34 держав.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG