Доступність посилання

ТОП новини

До парламенту Киргизстану пройшли 5 партій


Центральна виборча комісія Киргизстану оголосила сьогодні, що до новообраного на виборах 10 жовтня парламенту країни проходять 3 опозиційні і 2 владні партії, але жодна з них не має більшості.

За цими даними, в парламенті зі 120 місцями найбільше, 28, має опозиційна до нинішньої влади націоналістична партія прихильників скиненого президента Курманбека Бакієва «Ата-Джурт» («Батьківщина»).

На другому місці, з 26 мандатами, проурядова Соціал-демократична партія Киргизстану, керівником якої є нинішня президент перехідного періоду Роза Отунбаєва.

25 місць має опозиційна проросійська партія «Ар-Намис» («Гідність»), відома, зокрема, тим, що свого часу уклала угоду про співпрацю з владною в Росії партією «Єдина Росія».

Іще одна опозиційна партія, «Республіка», теж проросійська, отримала 23 мандати.

Провладна Соціалістична партія «Ата-Мекен» (її назва теж перекладається як «Батьківщина»), яку очолює донедавна заступник голови тимчасового уряду Киргизстану Омюрбек Текебаєв, здобула тільки 18 місць.

Результати оприлюднили нині, аж через три тижні після виборів, через численні, за словами урядовців, «помилки» на дільницях.

Загалом у виборах, які відбувалися за партійними списками, брали участь 29 партій, але пройшли тільки ті, які отримали по всій країні голоси не менш як 5 відсотків від усіх зареєстрованих виборців і при цьому не менш як піввідсотка в кожній із 9 областей.

За новою Конституцією Киргизстану, саме парламент є вирішальною інституцією в країні, повноваження президента значно обмежуються.
XS
SM
MD
LG