Доступність посилання

ТОП новини

Французьких і британських військових об’єднають задля економії


Ніколя Саркозі та Дейвід Камерон, Лондон, 2 листопада 2010 року
Ніколя Саркозі та Дейвід Камерон, Лондон, 2 листопада 2010 року

Брюссель – Лондон і Париж у вівторок ухвалили дві історичні угоди, що стосуються співпраці у сфері оборони та безпеки. Президент Франції Ніколя Саркозі та прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон домовилися, з одного боку, активно співпрацювати в дослідженнях у галузі атомних озброєнь, а з іншого, вони мають створити спільні оборонні структури та ділитися військовою технікою. Тим часом нова ера військової співпраці між британцями та французами має доволі банальне пояснення – це не що інше як прагнення до заощаджень бюджетів на оборону.

Нові двосторонні домовленості між Великою Британією та Францією – вимога часу. Саме криза зблизила ці дві держави і спонукала їх спільно шукати шляхи заощаджень. Тому задля зменшення витрат на військові потреби незабаром британці та французи будуть проводити спільні бойові навчання, спільні дослідження у галузі ядерних озброєнь та користуватися спільною військовою технікою.

Британська й французька преса напередодні домовленостей доволі активно критикувала ідеї такої спрівпраці. Особливо негативно сприймають той факт, що, скажімо, британські військові можуть бути під командуванням французьких, а французи будуть змушені ділитися з британцями таємницями своїх ядерних досліджень.

«Це – не втрата суверенності» – Камерон

Тим часом прем’єр-міністр Британії Дейвід Камерон намагався, як він висловився, «розвіювати міфи про втрату суверенності».

«Ця угода якраз націлена на захист наших національних інтересів, на практичне, ділове співробітництво між двома державами, – заявив Дейвід Камерон після підписання угод із Ніколя Саркозі. – Мова йде про поділ витрат на дослідження та устаткування, усунення непотрібного дублювання, координацію матеріально-технічного забезпечення та врегулювання наших дослідницьких програм. Якщо все це здійсниться, то ми зможемо розширити можливості нашої суверенності навіть у час, коли ресурсів меншає».

Міністр оборони Об’єднаного Королівства Ліам Фокс
Міністр оборони Об’єднаного Королівства Лаям Фокс також наголосив, що таким чином дві найбільші у Європі військові потуги відкрили нову еру співпраці, при цьому не на шкоду бойовому суверенітетові ані Британії, ані Франції.

Саркозі не згідний із дефіцитом стратегії

Тим часом ще донедавна стосунки Парижа та Лондона особливо нічим не відзначалися, а у 1990-х роках навіть були доволі напруженими. З огляду на це сьогодні французький президент Ніколя Саркозі зауважив, що «ми не вирішимо проблем 21-го століття, дотримуючись ідей 20-го».

Президент Франції додав: «У час, коли дехто каже, що Європа страждає від деякого стратегічного дефіциту, ми, англійці та французи, на власному прикладі свідчимо, що це не так».

Тепер обидві країни матимуть так звані «спільні експедиційні сили», тобто корпус швидкого реагування. Вже наступного року вони розпочнуть бойові навчання.

Лідери двох держав також домовилися, що з 2020 року французи та британці користуватимуться спільними кораблями-авіаносцями. А ще через деякий час поблизу французького міста Діжон у лабораторних умовах французькі і британські вчені проводитимуть об’єднані випробування ядерних боєголовок.

Більше конкретного співробітництва


Брюно Тертре, експерт із французької «Фундації зі стратегічних досліджень», каже, що і Британія, і Франція усвідомлюють, що здійснювати відкремлено та самотужки великі військові програми дуже складно та дорого.

«З огляду на те, що обидві країни загалом беруть участь у спільних військових операціях, є можливості розподілу зобов’язань, – зауважує експерт. – У будь-який момент одна з двох держав може замінити іншу. Тому надалі буде менше великих проектів, але більше конкретного співробітництва, що дозволить об’єднати оборонні зусилля».

Два тижні тому британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон оголосив про скорочення на 8 відсотків оборонного бюджету країни протягом наступних чотирьох років. Тим часом у Франції для національних заощаджень планують скоротити військо на 54 тисячі осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG