Доступність посилання

ТОП новини

Українці масово стають у черги за субсидіями


Київ – Різке падіння рівня життя, неконтрольоване зростання цін на життєво необхідні товари змушують громадян України масово оформляти субсидії з оплати житлово-комунальних послуг. Динаміка звертань по допомогу до держави у цій справі просто вражає.

Цього року з проханням надати субсидії з оплати ЖКГ звернулися 1 мільйон 416 тисяч осіб, що в 5,3 раза більше, ніж торік. Такі цифри сьогодні на брифінгу журналістам повідомив міністр праці та соціальної політики Василь Надрага.

Однак українські чиновники масовий похід за субсидіями схильні трактувати по-своєму, пояснюючи його звичайним спрощенням процедур.

«Це дає нам можливість сказати, що спрощення самої процедури отримання субсидій, а також зменшення оплати за комунальні платежі в доході сім'ї свідчить про те, що населення зрозуміло те, що запропонувала держава, і відповідним чином на цю тему відгукнулося», – сказав Надрага.

Як уточнює прес-служба Мінпраці, на даний момент розглянуто більше половини звернень на отримання субсидій, і 54% звернень уже задоволено.

За останніми даними відомства, в Україні отримують субсидії понад 600 тисяч сімей.

Крім того, за словами міністра соціальної політики України Василя Надраги, наступного року розмір прожиткового мінімуму буде збільшений до 963 гривень порівняно з 888 гривнями у 2010 році. Такий розмір прожиткового мінімуму буде передбачений у проекті бюджету наступного року, над яким працює уряд, заявив міністр.

Спрощення процедур – профанація – Тимошенко


Масове зростання числа прохачів субсидій має цілу низку причин.

«Українська економіка не вийшла із кризи. Зберігається високий рівень безробіття, – сказав у коментарі Радіо Свобода Максим Борода, керівник програми «Соціальна економіка» Міжнародного центру перспективних досліджень. – Це позначилося на рівні життя населення. Ціни на послуги ЖКГ зросли, а доходи зменшилися. Відтак більше домогосподарств змушені звертатися по допомогу до держави».

Експерт не виключає, що більш як п’ятикратне зростання претендентів на субсидії пов’язане і зі спрощенням процедури їх отримання.

Однак лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вже заявляла, що вважає опитимістичні повідомлення урядовців про спрощення порядку отримання житлових субсидій повною профанацією.

«Притягувати до відповідальності треба людей, які роздали людям для отримання житлових субсидій такі документи, як декларація про доходи та майновий стан осіб, які звертаються за призначенням субсидій», - сказала Тимошенко в ефірі ток-шоу «Шустер-live».

На її думку, є абсурдним, зокрема, пункт про необхідність декларації товарів, які придбав громадянин упродовж останніх 12 місяців. «Ми порахували, що 72 довідки треба зібрати бабусі, щоб отримати житлову субсидію. Скажіть, у нашій державі є хоча б одна людина, яка оформить цю субсидію?» – обурюється лідер «Батьківщини».

За даними Держкомстату, в січні-вересні цього року жителям України були призначені субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) на суму 40,6 мільйона гривень, що на 6,1 мільйона менше, ніж за аналогічний період 2009 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG