Доступність посилання

ТОП новини

Російські журналісти вимагають від влади розслідувати напад на Кашина


Спілка журналістів Росії вимагає від влади знайти виконавців і замовників нападу на журналіста російської газети «Коммерсант» Олега Кашина. Про це йдеться в заяві Спілки журналістів.

«Звірячий напад на Кашина і характер завданих йому каліцтв не залишають сумнівів: його били за те, що він робив – щоб він «не ходив, не писав, не говорив». Його ім’я – ще одне у ряді наших колег, убитих, побитих, покалічених, – за те, що вони «писали і говорили». За те, що вони чесно виконували свої професійні обов’язки. Лише за це», – йдеться в заяві.

Журналісти вимагають від влади, щоб нападники та їхні замовники не залишилися безкарними. «І влада – міністр внутрішніх справ, генеральний прокурор, сам президент знову і знову беруть чергове розслідування «під особистий контроль». І нічого не відбувається. Значить, того їхній «особистий контроль» і вартий», – заявляють російські журналісти.

У Спілці журналістів Росії заявляють, що «залишаються безкарними не тільки ті, хто б’є і хто платить за це, але й ті, хто сіє в суспільстві насіння ненависті до чесної журналістики, хто послідовно привчає громадян країни до того, що відповіддю на слово може бути куля, ніж, кастет».

«Причому дуже часто ця «робота» ведеться на бюджетні гроші – скажімо, на Селігері, на сайтах організацій цілком офіційних і які підтримуються «зверху». Зокрема, дикі погрози на адресу кореспондента «Коммерсанта» Кашина зовсім недавно розміщувалися на сайті «Молодої гвардії «Єдиної Росії», але ми поки що не почули від лідерів цієї партії заяв про свою політичну відповідальність за те, що коїть їхня молода поросль, і своє ставлення до цього», – йдеться в заяві.

У Спілці журналістів Росії також заявляють, що в грудні в Москві відбудеться міжнародна конференція «Захист майбутнього журналістики у Східній Європі», яку проводять Міжнародна федерація журналістів, ОБСЄ, Рада Європи і Спілка журналістів Росії. На конференції порушуватиметься питання про безкарні напади на журналістів.

Спілка журналістів Росії також пропонує провести безстрокову акцію: 5 числа кожного місяця, в день нападу на Кашина, розміщувати на першій шпальті свого видання білий квадрат з підписом: «Тут могли б бути прізвища засуджених вбивць наших колег і тих, хто замовляв ці злочини».

Журналіста жорстоко побили в Москві в ніч на 6 листопада біля будинку, де він живе. Постраждалого доправили до лікарні з множинними переломами і струсом головного мозку. Кашина прооперували, він перебуває в стані штучної коми.
XS
SM
MD
LG