Доступність посилання

ТОП новини

Албанцям та боснійцям у ЄС дали «те, чого так прагнуть українці», – безвізовий режим


Брюссель – Боснійці та албанці вже найближчим часом зможуть подорожувати «шенґенською» Європою без віз. Таке рішення ухвалили на своєму засіданні європейські міністри юстиції та внутрішніх справ. При цьому декілька держав Євросоюзу вважають, що ці дві країни ще мало досягли у сенсі боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Вважаючи скасування віз передчасним, французи до того ж застерігали від масового притоку мігрантів із Албанії та Боснії й Герцеговини, де панує політичний хаос.

У понеділок у Брюсселі міністри від країн Шенґенської зони ухвалили запровадити безвізовий режим ще з двома балканськими державами – Албанією та Боснією й Герцеговиною. Вже на початку 2011 року це дасть їхнім громадянам право перебувати на території будь-якої з європейських держав, за винятком Британії та Ірландії, що до Шенґенської зони не входять, до трьох місяців за кожні півроку.

Процес переходу до безвізового режиму з цими державами Західних Балкан був розпочатий у 2008 році, коли об’єднана Європа надала їм так звану «дорожню карту». (Нині такий документ сподівається отримати від ЄС Україна.)

Свою згоду зі скасуванням віз для Боснії та Албанії висловила Єврокомісія, а у жовтні цього року з цим погодився і Європейський парламент.

Перед цим наприкінці минулого року скасування короткотермінових віз, мов різдвяний подарунок, дістали Сербія, Македонія та Чорногорія.

«Потенційні мігранти та біженці»

Тим часом не слід сприймати цей крок як «зелене світло» для потенційних трудових мігрантів чи біженців, застерігають у ЄС.

«Лібералізація візового режиму повинна використовуватися правильно, тобто полегшувати цим людям можливість прибути на європейську територію, – каже держсекретар із питань міграції і притулку від Бельгії, яка головує нині у ЄС, Мельшіор Ваттле. – Але це не дає їм права на роботу чи прохання притулку в якійсь із країн співдружності. Ми вкотре хочемо наголосити на цьому моменті, надзвичайно важливому для всього Євросоюзу».

Попри те, що відкрити європейські кордони албанцям та боснійцям сьогодні врешті зголосилися всі, декілька держав Євросоюзу звинувачували Брюссель у надмірному поспіху. Наприклад, Нідерланди були проти такого кроку, бо, на думку офіційного Амстердама, і Боснія, і Албанія здійснили надто слабкий поступ у бік демократизації, а також не спромоглися припинити корупцію та подолати у себе організовану злочинність. Французи теж без особливого захоплення сприйняли скасування віз, бо на їхню думку, це неминуче призведе до нової хвилі міграції з Балкан.

Минулого року після скасування віз трьом попереднім державам регіону у декількох країнах заходу Європи була зафіксована рекордна кількість, так би мовити, «псевдопрохачів притулку» з Македонії та Сербії.

Моніторинговий механізм

Єврокомісія радо привітала рішення міністрів ЄС та ще Норвегії, Швейцарії та Ісландії, які теж входять до «шенґену». При цьому єврокомісар у внутрішніх справах Сесілія Малмстрем заявила, що будь-які зловживання матимуть серйозні наслідки не лише для Боснії та Албанії, а й для кожної з країн Західних Балкан, що вже користуються безвізовим режимом, бо європейські установи залучили так званий «моніторинговий механізм».

«Із безвізовим режимом пов’язана й відповідальність обох партнерів, – заявила єврокомісар. – Ми створили моніторинговий механізм не лише для цих двох країн, але й для всіх Західних Балкан, зі всіма державами, залученими до програми візової лібералізації, щоб ретельно стежити за тим, чи немає зловживань».

Раніше Єврокомісія запевнила, що докладе усіх зусиль, щоб Тирана та Сараєво усвідомили: безвізовий режим не є «безкоштовним квитком» для політичного притулку або постійного проживання у Європейському Союзі.

Вочевидь, візи скасують ще до кінця цього року, та це стосуватиметься тільки тих громадян, які мають захищені біометричні паспорти.

У разі систематичних порушень правил безвізового режиму будь-яка з країн може бути занесена до так званого «негативного списку», а Єврокомісія буде уповноважена вживати всіх необхідних заходів, якщо зловживання триватимуть.

Представник бельгійського головування Мельшіор Ваттле зауважив, що у тих випадках, коли країна не виконуватиме взятих зобов’язань, справа може дійти до повторного впровадження віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG