Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликає Ізраїль переглянути рішення про будівництво в Єрусалимі


Президент США Барак Обама сьогодні розкритикував Ізраїль за плани розширити будівництва нового житла для єврейських сімей у Східному Єрусалимі.

Під час свого візиту до Джакарти в Індонезії Обама заявив, що наміри Ізраїлю не сприяють відновленню мирних переговорів із палестинцями.

Палестинці звинувачують Ізраїль у саботажі мирних переговорів через його плани побудувати близько 1,3 тисячі нових будинків для євреїв у Східному Єрусалимі.

ООН, Євросоюз та Росія також висловили занепокоєння через проект будівництва.

Прямі переговори між Ізраїлем і палестинцями відновилися у вересні, проте зупинилися менше ніж місяць по тому через продовження нового житлового будівництва в єврейських поселеннях.

Очікується, що держсекретар США Гілларі Клінтон порушить це питання під час зустрічі з прем’єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу в четвер у Нью-Йорку.

Проти будівельних планів Ізраїлю різко виступають палестинці, які вважають Східний Єрусалим майбутньою столицею своєї майбутньої держави. Проти і міжнародна спільнота (зокрема, США), яка не визнає анексії Ізраїлем східної частини Єрусалима. Ізраїль натомість оголосив про включення цієї частини міста, окупованої після війни 1967 року, до складу своєї території і називає весь Єрусалим своєю єдиною і неподільною столицею.
XS
SM
MD
LG