Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі дискутували про нову стратегію НАТО


Варшава – Рада Національної безпеки Польщі обговорила сьогодні нову стратегію НАТО, яку наступного тижня ухвалять на саміті в Лісабоні. Лідери польських політичних сил вважають, що президент Броніслав Коморовський повинен відстоювати в Лісабоні таку стратегію, яка гарантує Польщі не паперову, а реальну безпеку.

Рада національної безпеки є дорадчим органом, що діє при президентові Польщі. До її складу входять голова парламенту, керівники силових міністерств, а також голови парламентських фракцій.

Сьогодні Рада нацбезпеки обговорювала проект, підготовлений до лісабонського саміту на підставі звіту «групи мудреців» – досвідчених політиків із країн-членів НАТО. Польщу в цій групі представляв екс-міністр закордонних справ Адам Ротфельд. Саме він розповів польським політикам про ідеї «групи мудреців» щодо змін у стратегії НАТО.

Запорука безпеки – «правило мушкетерів»

Як поінформував журналістів голова польського Бюро національної безпеки Станіслав Козєй, під час засідання Ради політики дискутували, передусім, про те, що стосується дотримання 5 статті Вашингтонського договору (зобов'язання колективної оборони), про відносини НАТО-ЄС та НАТО-Росія.

Оцінюючи проект нової концепції НАТО, Козєй наголосив, що вона відповідає польським національним інтересам. Мовляв, у ній зроблено наголос на питаннях колективної безпеки, а також вказано на конкретні механізми досягнення цієї безпеки.

Утім, не всі члени Ради національної безпеки поділяють оптимізм членів уряду. Політики опозиції твердять, що в концепції нової стратегії потрібно докладніше описати механізми дій НАТО у випадку загрози для безпеки якоїсь із країн-членів Північноатлантичного блоку.

Ґжеґож Напєральський, голова «Союзу лівих демократів», твердить, що в новій стратегії НАТО потрібно докладніше описати так званий принцип мушкетерів, тобто «один за всіх, всі за одного».

«Необхідно дуже детально описати, яким саме чином НАТО може швидко допомогти країні, що опинилася в небезпеці, та якої саме допомоги вона може очікувати», – каже Напєральський.

Деякі члени Ради нацбезпеки дорікають Коморовському, що він забув про свої передвиборчі обіцянки вивести польські війська з Афганістану вже в 2012 році. Вони вважають, що Польща повинна переконувати усіх членів НАТО змінити характер місії в Афганістані з військової – на навчально-освітню.

Радники президента Коморовського вважають, що НАТО мусить дотримуватися філософії відкритих дверей: Північноатлантичний блок не повинен зачиняти двері перед країнами, які хочуть вступити до цієї структури й досягли відповідних стандартів.

Коментуючи засідання Ради національної безпеки, екс-міністр оборони Януш Онишкевич, між іншим, говорив про відкриті двері НАТО для України та Грузії.

«Я не думаю, що на саміті в Лісабоні Грузії чи Україні запропонують план вступу в НАТО. Та, гадаю, НАТО підтвердить, що це відкритий блок, і що перспектива членства як для Грузії, так для України залишається актуальною. Щоправда, за умови, що обидві країни хотітимуть використати цю можливість, а це, особливо у випадку України, не до кінця зрозуміле», – заявив Онишкевич.

У засіданні Ради національної безпеки не взяв участі Ярослав Качинський, голова найбільшої опозиційної польської партії «Право і справедливість». У такий спосіб він продемонстрував свою незгоду з політикою теперішньої польської влади, зокрема у міжнародних стосунках. Качинський вважає, що Польща перестала бути самостійним гравцем на міжнародній арені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG