Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця між США і ЄС в контексті економічної кризи – головна тема Ризької конференції


Рига – У Ризі сьогодні розпочалася п’ята за рахунком Ризька конференція. Головна тема дводенного форуму – співпраця між США та ЄС у контексті економічної кризи. Також учасники конференції обговорюватимуть питання енергетики, нові виклики для НАТО, стратегію країн-членів ЄС у відносинах із сусідніми країнами та ситуацію в Афганістані, зокрема перспективи виведення сил союзників НАТО з цієї країни.

Державний секретар міністерства закордонних справ Латвії Андріс Текманіс вважає, що формат Ризької конференції, як представницького зовнішньополітичного форуму, зростає з кожним роком.

За його словами, Латвія зацікавлена в тому, щоб Ризька конференція стала одним із головних дискусійних форумів із зовнішньої політики та безпеки на території Північної Європи.

Роль Польщі зростає

У роботі дводенної конференції беруть участь президенти трьох Балтійських держав, президент Польщі Броніслав Коморовський, а також міністри закордонних справ та оборони низки країн, впливові зовнішньополітичні аналітики та інші експерти.

Участь у Ризький конференції стала для Броніслава Коморовського першим робочим візитом до Латвії на посаді президента Польщі.

Спільно з президентами Латвії, Литви та Естонії у Ризі керівник Польщі обговорить шляхи розвитку співпраці країн регіону Балтійського моря і заходи з реалізації рекомендацій «Звіту групи мудреців Північних і Балтійських країн» (NB8 Wise men report).

На думку директора Інституту зовнішньої політики Латвії Андріса Спрудса, останнім часом роль Польщі як лідера серед нових країн-членів ЄС помітно зростає, тому візит польського керівника є важливим для Латвії.

«Польща зараз відіграє значнішу роль у формуванні політики Східної Європи в ЄС. Беручи до уваги те, що наступного року Польща стане країною,яка головуватиме в Євросоюзі, думаю, що наші відносини з Польщею мають бути ще тіснішими», – сказав політолог.

Латвія у контексті відносин ЄС і США

На думку професора Латвійського університету Жанети Озолині, надзвичайно суттєвим для Латвії є ключове на порядку денному Ризької конференції питання стратегічних відносин між США та ЄС.

«На мою думку, проблемою є не те, як Америка дивиться на Латвію чи як Латвія дивиться на Америку. Проблема в тому, як Америка дивиться на Європу. Якщо Європа та США не зможуть сформувати інтенсивний, регулярний і, зрозуміло, дружній діалог, від цього постраждає ситуація безпеки в Латвії та латвійські трансатлантичні відносини», – зауважила Жанета Озолині.

Афганське питання та український акцент конференції

Міністр оборони Латвії Імант Лієгіс в контексті обговорення на Ризькому форумі питання про операцію НАТО в Афганістані, зазначив, що дискусія про стратегію виведення натовських військ із цієї країни також в інтересах Латвії.

«У суботу, 11 вересня, відбудеться дискусія про можливу стратегію виведення військ із Афганістану. Це торкається зокрема дискусії, започаткованої на цю тему в Латвії. Через декілька тижнів у парламенті Латвії відбудеться голосування з продовження мандату перебування латвійських військових у цій країні. Це питання також обговорюватимуть на початку жовтня в ООН, а через декілька місяців – на нараді міністрів закордонних справ НАТО в Кабулі», – зазначив Імант Лієгіс.

Україну на Ризькій конференції представляють президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць, віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський та професор Національного університету імені Шевченка Вадим Вербовський.

Однак, на відміну від минулого року, дискусія про ситуацію в Україні не стоїть на порядку денному нинішньої Ризької конференції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG