Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини порадила Литві і Латвії підтримувати добрі відносини з Україною та Росією


Анґела Меркель
Анґела Меркель

Рига – 6-7 вересня відбувся офіційний візит канцлера Німеччини Анґели Меркель до Литви та Латвії. У цих країнах називають візит німецького канцлера історичним і сподіваються активізації політичного діалогу й розвитку економічних відносин із Німеччиною. Натомість Анґела Меркель зазначила, що Німеччина враховуватиме й інтереси невеликих держав, а також наголосила, що країни Балтії є важливими партнерами у формуванні Східного партнерства ЄС.

За словами канцлера Німеччини, Латвія і Литва, попри те, що це невеликі країни, є важливими для Берліна.

«Литва і Латвія – важливі партнери у формуванні Східного партнерства ЄС, оскільки ми бажаємо добрих відносин зі східними сусідами, чи це Україна, країни Середньої Азії, чи Росія», – зазначила Анґела Меркель

На порядку денному – відносини з Україною й Росією та енергетичні виклики

Питання про розвиток відносин з Росією та Україною обговорювалося у перебігу зустрічей Анґели Меркель із президентом Литви Далією Ґрібаускайте і президентом Латвії Валдісом Затлерсом.

Меркель порадила Литві підтримувати добрі стосунки з Україною та Росією, наголосивши: «...чим кращі ці відносини, тим краще буде для усього простору ЄС». Натомість Латвію канцлер попередила, що настав час працювати над інтенсифікацією латвійсько-російсько-німецьких відносин.

У Вільнюсі Анґела Меркель торкнулася важливої для балтійців енергетичної теми, зокрема висловила політичну підтримку будівництву нової Вісаґінської АЕС у Литві.

«Значну увагу ми приділили дуже важливим для Литви енергетичним викликам. Канцлер добре обізнана, з якими викликами ми стикаємося і які проблеми нам потрібно вирішувати. Хочу зазначити, що стосовно питань, як повинен розвиватися енергетичний ринок у Балтійському регіоні і як повинні вирішуватися проблеми із постачанням газу, наші думки повністю збіглись», – зазначив після зустрічі з Анґелою Меркель прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс

Візит – сигнал німецьким інвесторам

У Латвії на візит німецького канцлера довго очікували, його вважають історичним.

«Цей візит, безумовно, є історичним. Одне з центральних питань візиту пов’язане не тільки з політикою безпеки, фінансовою стабільністю ЄС, а також із розвитком двосторонніх латвійсько-німецьких економічних відносин з інвестиційними проектами за участю німецького бізнесу. Усе це сприятиме активізації та оздоровленню латвійської економіки», – зауважив держсекретар міністерства закордонних справ Латвії Андріс Тейкманіс

Наразі Анґела Меркель позитивно оцінила все, що зробила Латвія для подолання економічної кризи і висловила сподівання, що її візит сприятиме поглибленню двосторонніх латвійсько-німецьких економічних відносин.

Канцлер повідомила, що Латвія і Німеччина співпрацюють також і в Євросоюзі, вирішуючи питання серйозної фінансової політики і Пакту стабільності й зростання ЄС, а також у підготовці наступного саміту НАТО в Португалії.

У рамках візиту до Риги Анґела Меркель взяла участь у латвійсько-німецькому бізнес-форумі, а також відвідала музей окупації Латвії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG