Доступність посилання

ТОП новини

Естонія перетнула останній бар'єр на шляху до єврозони


Брюссель – У вівторок на засіданні Ради ЄС із економічних та фінансових питань європейські міністри остаточно підтвердили, що з 1 січня 2011 року в Естонії введуть в обіг єдину валюту Євросоюзу. Таким чином, завершено всі етапи ухвалення цього рішення, включно з голосуванням у Європарламенті та підтримкою Ради Євросоюзу. Це буде перша країна з колишнього радянського табору, яка стане 17 державою, що відмовилася від своїх національних грошей «на користь євро».

Приєднавшись до європейської співдружності у 2004 році, Естонія вже 2011 року перейде на євро. Попри кризу, що панує у зоні обігу єдиної європейської валюти, євро все одно залишається ознакою процвітання та економічної потужності.

13 липня міністри фінансів країн Євросоюзу дали остаточне «зелене світло» на приєднання Естонії до монетарного союзу.

Міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс (ліворуч)
«Я з приємністю хочу підтвердити, що ми на засіданні Ради міністрів фінансів ЄС ухвалили всі документи для організації приєднання Естонії з 1 січня 2011 року до єврозони», – заявив міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс, що нині очолює Раду міністрів Європейського Союзу.

На момент переходу, тобто на 1 січня 2011 року, курс євро становитиме 15,64 естонських крон.

Водночас, ця перша балтійська країна-член співдружності стане третьою державою колишнього соціалістичного табору, поруч зі Словаччиною та Словенією, що матиме в обігу євро.

Єврокомісія вітає Таллін, але закликає не розслаблятися


Останніми державами, що отримали таку перевагу, були Словенія (2007 рік), Мальта й Кіпр (2008) та Словаччина (2009 рік).

Щоб приєднатися до єврозони, країна-кандидат повинна відповідати цілій низці критеріїв. Вони стосуються, насамперед, манери поводження з інфляційними процесами, курсом валют, дефіцитом державного бюджету та боргу.

Комісар із економічних та фінансових питань Оллі Рен
Комісар із економічних та фінансових питань Оллі Рен, вітаючи, зауважив: «Щоб довести, що перехід на євро – це справді успіх, Естонії треба буде продовжувати обережну бюджетну політику. Її владі також слід залишатися уважною щодо можливого майбутнього дисбалансу чи втрати конкурентоспроможності своєї країни».

В Естонії, яка ще недавно потерпала від кризи, уряд спромігся досягти визначних економічних результатів завдяки суворим заходам, таких як скорочення зарплат чи заощаджень через відмову від надмірних витрат державних коштів. Нині її часто приводять як приклад для заможних країн Старої Європи, частина з яких постала на межі банкрутства через неграмотну економічну політику та фінансову кризу.

Сусідні Латвія та Литва радо вітають дотримання Євросоюзом обіцянки щодо переходу Естонії на євро і мають надію піти цим шляхом у 2014 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG