Доступність посилання

ТОП новини

Естонці бачать у переході на євро як плюси, так і мінуси


Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп
Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп

Рига – 13 липня міністри фінансів країн Євросоюзу зафіксують остаточний курс естонської крони стосовно євро. Ця процедура завершить ухвалення Брюсселем рішення щодо приєднання з 1 січня 2011 року Естонії до зони євро. Між тим у самій Естонії тривають розмови щодо ризиків переходу на європейську валюту. Керівництво країни запевняє, що введення в обіг євро надасть естонській економіці імпульсу і зробить Естонію частиною одного зі впливових економічних регіонів світу. Натомість пересічні естонці з побоюванням очікують нову валюту.

Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп висловлює упевненість у позитивному вирішенні питання щодо приєднання Естонії до єврозони, оскільки країна відповідає необхідним критеріям запровадження єдиної європейської валюти.

«Усі знають, які справи в Естонії. У нас минулого року дефіцит був 1,7 відсотка від ВВП, рівень боргів державного сектору в нас найменший у Євросоюзі – усього 7,2 від ВВП. У нас досі фінансів у резервах державного сектору 11,7 відсотка від внутрішнього валового продукту. Серед держав Євросоюзу ще слід пошукати країну з такими показниками», – зазначив естонський прем’єр-міністр.

За словами Андруса Ансіпа, введення в обіг євро зменшить витрати на валютні операції, Естонія стане привабливішою для іноземних інвесторів, збільшиться рівень конкурентоспроможності країни.

«Для Естонії дуже важливо увійти до зони єдиної європейської валюти з 1 січня 2011 року, оскільки інвестори не дуже довіряють маленьким національним валютам, вони набагато більше довіряють євро. Естонія стане більш відкритою для прямих іноземних інвестицій. Євро, безумовно, сприяє й торгівлі з іншими державами Євросоюзу», – запевняє Андрус Ансіп.

Крона як символ незалежності Естонії

Натомість пересічні естонці, хоча і вважають євро стабільною грошовою одиницею, усе ж таки з побоюванням ставляться до переходу на єдину європейську валюту.

Результати опитування, проведеного соціологічною фірмою Saar Pool свідчать, що майже 80 відсотків естонців бояться підвищення цін. Є побоювання щодо можливого поглиблення кризи в країні від переходу на євро – як приклад, респонденти називають Грецію. Також жителі Естонії вважають крону символом незалежності держави.

«Для держави буде більше плюсів від переходу на євро, а для населення більше мінусів, бо незаможні стануть ще біднішими», – вважає мешканець Талліна Владислав.

«Я думаю, що будуть і плюси, і мінуси. Починати завжди важко, все подорожчає. Однак я оптимістка і думаю, що все буде гаразд», – а це вже слова жінки на ім’я Ерне.

Експерти вважають, що кількість противників запровадження євро в Естонії зросла з огляду на погану поінформованість населення про переваги єдиної європейської валюти. Найменш поінформованими є неестонці, сільські мешканці та жителі з малими прибутками.

Поміняти крони на євро можна буде будь-коли

Між тим в Естонії з 1 липня цього року вартість товарів та послуг на цінниках вказуються не тільки у кронах, але й у євро, що дозволяє населенню психологічно звикнути до введення в обіг нової валюти.

Після запровадження євро з 1 січня 2010 року протягом двох тижнів продовжиться період паралельного обігу обох валют, упродовж якого у магазинах, як і раніше, можна буде розплачуватися кронами.

Представники Банку Естонії запевняють громадян, які побоюються, що не встигнуть конвертувати естонську валюту, що поміняти крони на євро можна буде протягом тривалого часу.

«В Естонії немає ніяких обмежень. Навіть через сто років усі мають право поміняти в Центральному банку як монети, так і банкноти естонської крони на євро. Ми відрізняємося в цьому аспекті від інших країн Євросоюзу», – заявив керівник відділу безпеки банку Естонії Райт Роосве.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG