Доступність посилання

ТОП новини

ЄС констатує недоліки в балканських претендентів на членство


Європейський Союз заявив Хорватії, що її переговори про вступ увійшли до «прикінцевої стадії», але дати завершення цих переговорів не назвав.

Під час розгляду в вівторок у Європейській комісії щорічних доповідей про становище в країнах, які претендують на вступ, виконавчий орган ЄС заявив, зокрема, що хоче від Хорватії твердіших доказів, що вона серйозно бореться з корупцією.

За словами комісара ЄС із розширення Штефана Філе, Єврокомісія ще бачить у Хорватії значні недоліки і вважає, що переговори про її вступ будуть завершені тоді, коли Загреб досягне вимог у таких важливих галузях, як судочинство, права людини і вже згадана боротьба з корупцією.

Єврокомісія також не стала схвалювати можливість надати Албанії статус кандидата на членство. Щодо Чорногорії вона визнала таку можливість, але цей статус іще не затверджений, і дата початку переговорів про вступ іще не відома.

Звіт про Сербію привітав деяке поліпшення її відносин із Косовом, яке односторонньо проголосило про відокремлення від Сербії. Водночас ЄС нагадав Белградові про необхідність тіснішої співпраці з Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії, якщо Сербія хоче наблизитися до членства.
XS
SM
MD
LG