Доступність посилання

ТОП новини

Янукович взявся за Ахметова (світова преса)


Прага – Протягом наступних двох років вочевидь стане ясно, чи Україна стане керованою демократією за зразком Росії, чи українські олігархи не дадуть Банковій себе приборкати, мовиться в публікації одного зі впливових західних аналітичних центрів, присвяченій Україні. На шпальтах європейської преси триває обговорення проблем з демократією у Росії – після резонансних нападів на російських журналістів.

Десять років тому російському лідерові Володимиру Путіну знадобився весь перший президентський термін для того, щоб консолідувати стільки влади, скільки вдалося Президентові України менше ніж за рік. Про це пише відомий політолог Тарас Кузьо на шпальтах видання Eurasia Daily Monitor, яке видає вашингтонський фонд «Джеймстаун».

Наступним іспитом для Віктора Януковича оглядач вважає його відносини з олігархами, які наразі є незалежними гравцями.

Першою «жертвою» наступу Банкової на олігархів, які підтримували попередніх керівників України, західний політолог називає Ігоря Коломойського, який нині живе де-факто у вигнанні в Женеві. Водночас в Адміністрації Президента та уряді втрачають позиції ставленики Рината Ахметова, на противагу угрупованню Дмитра Фірташа.

Посилаючись на власні джерела, Тарас Кузьо пише про те, що минулого місяця Президент України закликав олігархів ділитися трьома відсотками обороту. А коли Ахметов запротестував, то Янукович, як мовиться у статті, згадав про долю ув’язненого російського олігарха Ходорковського. У відповідь Ахметов, як стверджує автор публікації, пригрозив, що президентів завжди може очікувати доля Кеннеді, вбитого американського лідера.

Тарас Кузьо вважає, що західні політики повинні активніше взаємодіяти з Ахметовим та Фірташем, двома головними фінансистами українського Президента, щоб з’ясувати їхню стратегію і плани для України.

При цьому оглядач наголошує, що обидва конкуруючі олігархи помилково думають, що згортання демократії в Україні не зможе вплинути на шанси держави домовитися про вільну торгівлю з Європейським Союзом.

Тим часом на шпальтах європейської преси з тривогою обговорюють становище з демократією у Росії. У старі часи росіян, які завдають клопоту, відправляли до Сибіру, а тепер, як виглядає, їх б’ють і вбивають, пише лондонська газета Times, коментуючи останні напади на російських журналістів. Видання не дуже вірить у щирість заяв керівників Росії, які обіцяють знайти винних у насильстві, і додає, що саме нинішня російська влада плекала атмосферу брехливості і цинізму, в якій безкарно вбивають представників мас-медіа.

Відома російська журналістка Юлія Латиніна намагається з’ясувати, хто ж міг влаштувати побиття кореспондента газети «Коммерстант» Олега Кашина, який після нападу на минулі вихідні досі лежить у стані коми. На шпальтах газети Moscow Times Латиніна пише, що в найліпшому випадку побиття ініціювала фашистська організація, але ймовірніше, що до нього причетний чільний російський посадовець. У списку підозрюваних від Латиніної мер Хімок Володимир Стрельченко, засновник прокремлівського руху «Наши» і керівник Федерального агентства Росії з питань молоді Василь Якеменко та губернатор Пскова Андрій Турчак. Усі вони відкидають причетність до нападу.

Пролити світло на побиття Олега Кашина намагаються і його колеги з газети «Коммерсант». Переглянувши зйомки нападу з камер зовнішнього спостереження, журналісти спершу припустили, що один із нападників міг мати причетність до правоохоронних органів. Але фахівці їх запевнили, що нападник із палицею наносив удари «по-селянськи» – не так, як вчать бійців спецпідрозділів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG