Доступність посилання

ТОП новини

У політику в Киргизстані приходить нове покоління


До киргизького парламенту приходить молоде покоління політиків
До киргизького парламенту приходить молоде покоління політиків

Прага – До киргизького парламенту приходить молоде покоління політиків: амбітне, з певним досвідом політичної боротьби і західною освітою. Чи сприятиме воно оновленню та оздоровленню киргизької політики?

За традицією перше засідання парламенту в Бішкеку відкриває найстарший парламентар. Цього разу ним виявився 65-літній Ташболот Балтабаєв з партії «Ата-Мекен».

Але його партія привела до парламенту і одного з наймолодших його членів – 25-літнього Джоомарта Сапарбаєва. Незважаючи на молодий вік, він уже має певний досвід в політиці, бо очолював молодіжне крило партії, говорить англійською, бо вчився у Сполучених Штатах та навіть побував у тюрмі через політичну діяльність в опозиції.
Джоомарт Сапарбаєв


Як говорить сам Сапарбаєв, політичні партії в його країні починають звертати більше уваги на молодь у своїх лавах, бо потребують її енергії та ідей.

«Коли мене внесли п’ятим номером у список партії, я почув багато різних дурниць і від партійних босів, і від політиків з інших партій. Вони казали, що це божевільний експеримент. Але наші партійні лідери розуміють, що нам потрібна свіжа кров, нові ідеї. Нам потрібна нова генерація», – каже Джоомарт Сапарбаєв.

Потребу в новій генерації відчули і інші партії. Конкуренти на виборах, партії «Республіка» та «Ата-Джурт», також привели до парламенту свою молодь. Наймолодший з кандидатів до парламенту мав лише 22 роки.

Молодий, але досвідчений

На критику скептиків Джоомарт Сапарбаєв зауважує, що молодий не значить недосвідчений. Він каже, що є членом своєї партії протягом 6 років, а 3 з них очолює молодіжне крило партії. Завдяки його зусиллям, скромно каже молодий політик, партія «Ата-Мекен» стала першою партією з Центральної Азії, що стала членом Соціалістичного інтернаціоналу.

Свої соціалістичні погляди Сапарбаєв відстоював і на вулиці, коли це було потрібно. Адже, як він говорить, очолювана ним молодіжна організація запобігла тому, щоб Киргизстан взяв кредит Міжнародного валютного фонду та Світового банку. На переконання Сапарбаєва, це призвело б до ще більшого зубожіння киргизів.

За політичну діяльність Сапарбаєв навіть коротко потрапив у тюрму. Але, як він каже, це був «більше веселий, ніж небезпечний досвід». Проте він посилив переконання молодого політика і відданість рідній партії, яка є найстаршою незалежною партією Киргизстану і пишається своїм ідеологічним спрямуванням.

Навіть своє перебування у Сполучених Штатах молодий політик використав для того, щоб поглибити свої знання політології, у той час, як його ровесники приділяли більше уваги «бізнесу та зароблянню грошей».

Після отримання парламентського мандату молодий політик заявив, що тепер збирається втілити отримані знання на практиці.

«Це важливий момент. Я схвильований не через те, що отримав мандат, а тому, що не знаю, як ми будемо співпрацювати з нашими політичними супротивниками, колишньою партією президента Бакієва, «Ата-Джурт». Мені цікаво, як ми домовлятимемося з людьми, які воювали проти нас. Але нічого, побачимо», – зауважує один з наймолодших політиків Киргизстану.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG