Доступність посилання

ТОП новини

Микола Азаров: в Україні вже діє «добрий авторитаризм» (європейська преса)


Прага – Європейські газети коментують дії української влади під керівництвом Президента Віктора Януковича і те, як намагається захищати нинішній державний курс у внутрішній політиці Києва прем’єр Микола Азаров. Якщо західних експертів непокоять авторитарні тенденції у діях влади в Україні, то Азаров всіляко вихваляє перед західними журналістами нинішню стабільність і виконання владою своїх міжнародних зобов’язань. У пресі також розмірковують над можливими змінами у земельному законодавстві Криму і наслідками від цього для землекористування на півострові, яке завжди викликало тут гострі конфлікти.

В інтерв’ю австрійській «Дер Штандард» український Прем’єр-міністр Микола Азаров «захищав нинішній спірний курс Києва у внутрішній політиці», а також стабілізацію стосунків із Росією та ЄС, називаючи це «врівноваженою політикою».

Український прем’єр також всіляко виправдовує у розмові з оглядачем австрійської газети Йозефом Кірхенґастом російську військову присутність у Севастополі і наголошує, що «російський Чорноморський флот не завдає нам більшого клопоту, аніж, наприклад, британський флот у Ґібралтарі іспанцям».

Азаров також заперечив посилення контролю влади у Києві над українськими ЗМІ і заявив, що «наше телебачення часто налаштоване критикувати уряд так само, як і опозиція, і це,певно, нормально...».

Глава українського уряду також заперечив у розмові з австрійським журналістом наступ авторитаризму в Україні і наголосив, що «стосовно авторитарних тенденцій, то австрійські бізнесмени на початку тижня підтвердили мені їхню радість з приводу того, як після 5 років хаосу нарешті встановлюються стабільність і демократія... Якщо це такий тоталітаризм, то це добрий тоталітаризм. Я назвав австрійським підприємцям три ключових слова: стабільність, надійність і вміння рахувати. Це якраз те, що характеризує сьогоднішню владу в Києві», – наголосив Микола Азаров в «Дер Штандард».

Український прем’єр також підтвердив стратегічний курс його влади на вступ до ЄС і назвав майбутню угоду Києва про зону вільної торгівлі з ЄС і безвізовий режим «кроками, дозріванням України до заявки на вступ до ЄС».

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про підготовку новою владою у Криму оновленого законопроекту про землекористування в межах півострова. Тут також наводяться суперечливі оцінки й прогнози можливих наслідків нового кримського кодексу про землю. Одні експерти схильні до того, що мета нового закону – новий переділ поділених уже земель, інші ж вважають, що впорядкування земельного кадастру Криму, що обіцяє нова влада Партії регіонів, і прозорість земельного користування сприятимуть викоріненню корупції і зловживань у земельних питаннях на півострові. Тут також нагадують, що Віктор Янукович дав розпорядження провести аудит земельного користування та інвентаризацію земель у Криму до 1 квітня 2011 року.

Польська «Жечпосполіта» звертає увагу на те, що в Україні діє покарання за нецензурне спілкування (матюки) в інтернеті. Газета інформує, що в Запоріжжі заарештували на 15 діб 19-річного студента технікуму лише за те, що той спілкувався у чаті з іншими учасниками за допомогою нецензурних висловів. Додатковим аргументом для такого рішення суду у Запоріжжі було те, що студент не реагував на попередження адміністратора інтернет-сторінки щодо неприпустимості нецензурних висловлювань у чаті. Тут також відзначено, що студента Дмитра Мальцева засудили на 15 діб арешту лише тому, що він не мав коштів на оплату відповідного штрафу за матюки в інтернеті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG