Доступність посилання

ТОП новини

Янукович прагне авторитарного режиму «з людським обличчям» (світова преса)


Прага – Світова преса продовжує інформувати про політичну ситуацію в Україні, результати місцевих виборів. Оглядачі дивуються, що у п’ятницю в Києві, як вимагає закон, мали бути оголошені результати цих комунальних перегонів, але цього чомусь не сталося. У пресі також інформують про набіги української податкової міліції на власність російського мільярдера Олександра Лебедєва в Україні нібито за те, що той дозволив собі у купленій ним британській газеті «Івнінґ Стандард» покпинити з Президента Віктора Януковича за його любов до «поезії» Антона Чехова.

Австрійська «Ді Прессе» оприлюднила інтерв’ю відомого українського історика Ярослава Грицака, у якому той дає характеристику особливостям українського політичного режиму Президента Віктора Януковича. Грицак наголошує, що, «незважаючи на спроби витворити в Україні авторитарний режим, подібний до російського чи білоруського, все ж Янукович хоче, зрозуміло, мати таку собі авторитарну систему правління «з людським обличчям». На думку історика, влада Януковича змушена всіляко загравати із Заходом через кредити та намагається зовні бути подібною до попередників із помаранчевого табору. Ярослав Грицак також наголошує, що місцеві вибори, незважаючи на їхній, так би мовити, зовнішній демократизм, не могли бути демократичними через напередодні ухвалений владою закон про вибори. «Ді Прессе» також дивується з того, що у п’ятницю так і не були оголошені офіційні підсумки місцевих виборів, хоча цього вимагав закон. В інтерв’ю Ярослава Грицака також висловлена думка, що авторитаризм Януковича маскують за демократичним фасадом через економічну слабкість режиму, і ніхто не знає, чи можна очікувати якихось економічних і соціальних реформ від цієї влади, котра поки що лише намагається зміцнити свої панівні позиції в державі. За достатньої економічної потужності, на думку Грицака, влада Януковича була б уже відкрито авторитарною. Український професор також наголосив тут, що «у разі втрати України як демократичної держави шанси демократичного розвитку цього регіону стають мізерними».

Британська «Дейлі Телеґраф» інформує про наскок української податкової міліції на готель російського мільярдера Олександра Лебедєва в українській Алушті в Криму. Газета також повідомляє, що Лебедєв, великий російський бізнесмен, колишній офіцер КДБ, є нині власником відомих на заході газет – британських «Індепендент» та «Івнінґ Стандард» і московської «Нової газети» – і разом з тим співвласником російських авіаліній «Аерофлот». Сам же Лебедєв вважає, що атака українських податківців пов’язана з публікацією в «Івнінґ Стандард» дражливих рядків на тему любові Президента Віктора Януковича до «поезії», як він було казав, російського драматурга Антона Чехова.Раніше Лебедєв не мав якихось конфліктів з російською та українською владою, нині ж, перед набігом податківців в українській Алушті подібні дії були здійснені озброєними людьми у масках у Москві, у штаб-квартирі банку Лебедєва. Російський мільярдер також заявив журналістам, що закриє готель в Алушті, у якому зайнято до півтори тисячі персоналу, «якщо українська податкова влада не припинить тиск на його бізнес».

Лондонська «Файненшел Таймз» публікує слова Олександра Лебедєва про те, що тиск на його бізнес в Москві і в Україні є своєрідним «привітанням» йому за його політичну активність та опозиційну Москві й Києву пресу у його власності. Тут також цитується представник Лебедєва в Україні, котрий стверджує, що українська влада «здійснює набіги на всі наші об’єкти власності в цій державі», і пояснює, що влада Януковича вдалась до «політичного залякування Лебедєва». Щоправда, речники з Адміністрації Президента Януковича заперечували у п’ятницю політичну вмотивованість дій податківців проти власності Лебедєва в Україні. Голова СБУ Валерій Хорошковський також заперечував якусь кримінальну справу проти курортного бізнесу Лебедєва в Криму, заявивши, що тут є лише дії мерії Алушти, пов’язані з падінням доходів у місцевий бюджет: «Немає ніякого криміналу щодо згаданого курорту. Є лише кримінальне розслідування мера Алушти». Сам Лебедєв заявив газеті, що є одним із найбільших інвесторів в Україні і вклав тут уже приблизно півмільярда доларів за останні роки. Останнім часом бізнесмен мав складні стосунки зі владою у Києві.

Колишній помаранчевий Президент України Віктор Ющенко дав інтерв’ю впливовому американському тижневику «Ньюзвік», у якому, насамперед, заявив про монополізацію владою Януковича виборчих комісій на місцевих виборах відповідно до ухваленого напередодні закону, що негативно вплинуло на результати цього волевиявлення. Ющенко тут також відзначив, що при такому законі про вибори «фальсифікації стали очевидними», і вибачився, що «розкриває перед американцями брудну українську кухню». Колишній Президент України також висловив тут свій песимізм щодо реального зближення його держави з ЄС через слабкість соціально-економічних реформ в Україні і неготовності ЄС до «експансії на континенті». Ющенко також охарактеризував нинішній владно-опозиційний тандем у Києві – Янукович – Тимошенко – як «здійснення головної мрії Росії: уряд Януковича у поєднанні з Тимошенко як головною опозиційною постаттю». Колишній глава України також вважає тут, що уже достатньо побував у політиці і він може сказати своїм дітям, що «був у всьому відданий своєму народові».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG