Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: порушення на виборах «підривають суспільну довіру до виборчого процесу та до подальшого зміцнення демократії в Україні»


Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон

Київ – Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон вважає, що виборча реформа в Україні має проводитись прозоро, із залученням широкого кола суб`єктів. Про це йдеться у її заяві, поширеній прес-службою представника ЄС.

«Повага до спільних цінностей, зокрема, прав людини, демократичних принципів та верховенства права є підвалиною відносин між ЄС та Україною. Україна набула досвіду проведення виборів відповідно до зобов’язань перед ОБСЄ та міжнародних стандартів. Зокрема, нещодавнім прикладом цього були президентські вибори, які відбулись у лютому 2010 року», – мовиться в заяві.

На тлі цього Катрін Аштон висловила стурбованість повідомленнями низки місій спостерігачів щодо порушень під час проведення місцевих виборів 31 жовтня. Вони переважно пов’язані з виборчим законодавством та організацією виборчого процесу. На думку верховного представника ЄС, «вони підривають суспільну довіру до виборчого процесу та до подальшого зміцнення демократії в Україні», мовиться у повідомлені.

Виборча реформа має бути прозорою – Аштон

Водночас Катрін Аштон вітає готовність, висловлену Президентом України Віктором Януковичем, зробити висновки з місцевих виборів і здійснити кроки для ухвалення Виборчого кодексу. На її думку, виборча реформа має бути проведена прозоро, із залученням широкого кола суб’єктів. Крім того, необхідно забезпечити, щоб виборче законодавство було ухвалене задовго до проведення парламентських виборів.

«Якщо зміни до законодавства про вибори ухвалюються незадовго до початку виборчого процесу, це робить неможливим належну підготовку до процесу і суперечить міжнародним нормам і найкращим взірцям. ЄС готовий підтримувати Україну в запровадженні найважливіших демократичних реформ і нагадує, що надавав підтримку проекту з розробки Виборчого кодексу згідно з європейськими стандартами, здійсненого за експертної підтримки ОБСЄ», – зазначили у прес-службі.

Катрін Аштон обіцяє уважно стежити за завершенням виборчого процесу, в тому числі за підрахунком та зведенням результатів, розглядом скарг і апеляцій, який має здійснюватися грунтовно і неупереджено, а також за оголошенням остаточних результатів місцевих виборів в Україні.

Третього жовтня уряд США у своїй заяві зазначив, що рівень відкритості й чесності місцевих виборів в Україні знизився порівняно з попередніми виборами Президента.

А Європейська народна партія висловила розчарування умовами та рівнем проведення місцевих виборів в Україні.
XS
SM
MD
LG