Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів відповіла на заяву уряду США


Олександр Єфремов
Олександр Єфремов

Київ – Лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов вважає, що в заяві уряду США, оприлюдненій 3 листопада, позитивно оцінене проведення місцевих виборів в Україні.

«Я вважаю, що ця заява позитивно загалом оцінює проведення виборів, а щодо конкретних питань, на які вони звертають увагу, вони (питання) мають місце бути. Про них же сказав і Президент України, і в подальшому їх доопрацьовуватимуть», – сказав Єфремов журналістам у Києві в четвер.

Керівник фракції Партії регіонів також звернув увагу, що висновки в заяві було обґрунтовано. Так, зокрема, було зазначено, що були великі бюлетені, більше витрачалося часу на процес голосування.

Лідер фракції Партії регіонів нагадав, що представники США висловилися за необхідність ухвалення виборчого кодексу та висловили бажання взяти участь у його підготовці.

Єфремов зазначив, що «якщо говорити та розглядати в динаміці, порівнюючи з виборами 2006 року, то ці вибори відбулися більш демократично і більш чітко».

Михайло Чечетов
Про те, що Україна готова скористатися допомогою США при підготовці Виборчого кодексу заявив і інший депутат, перший заступник лідера фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, коментуючи заяву уряду Сполучених Штатів з приводу місцевих виборів, яку поширило Посольство США в Україні.

«Коли розумні люди допомагають, то ми маємо ці рекомендації брати і використовувати з урахуванням наших національних інтересів», – сказав він.

За словами Михайла Чечетова, Виборчий кодекс потрібний «не тому, що Америка сказала чи Франція сказала», а для того, щоб «піти від порочної практики, коли законодавство підганяють під кон’юнктуру тих чи інших виборів».

Чечетов зазначив, що робота над кодексом ведуть, «не чекаючи, коли нам американці чи марсіани подзвонять».

«Нехай США у себе розберуться» – Чечетов

Коментуючи заяву США з приводу того, що місцеві вибори не відповідали рівню відвертості та чесності, встановленому останніми президентськими виборами, Михайло Чечетов сказав:«...хай вони у себе розбираються». За його словами, в США зараз теж відбуваються вибори і там також багато порушень. «Хай вони у себе розбираються, з-за океану не так видно», – сказав він, при цьому додавши, що спостерігачі, які були в Україні, дали оцінки, згідно з якими «системних спотворень волі виборців не було», а були лише технічні проблеми.

Тим часом стала відома ще одна оцінка рівня проведення місцевих виборів в Україні. Її висловив представник Європейської народної партії (ЄНП).

Європейська народна партія (ЄНП) розчарована місцевими виборами в Україні.

Про це сказано в повідомленні президента ЄНП Вілфріда Мартенса, розміщеному в соціальній мережі Twіtter. «Я розчарований проведенням місцевих виборів в Україні», – наголосив він.

При цьому Мартенс вважає, що під час проведення цих виборів був значний відступ від демократичних стандартів.

У поширеній в середу посольством США заяві американського уряду щодо місцевих виборів в України також зазначалося з посиланням на спостерігачів, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня не відповідали рівню відкритості та чесності, встановленому останніми президентськими виборами, які відбулися раніше в цьому році. Водночас США висловили готовність допомагати Україні з реформою виборчого законодавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG