Доступність посилання

ТОП новини

Перемога партії Тягнибока в Галичині сприятиме деукраїнізації?


Львів – Перемога на місцевих виборах, за попередніми даними, ВО «Свобода» у Львові, Тернополі та Івано-Франківську є відповіддю галичан на антиукраїнську політику, яку проводить влада. Такою є одна з оцінок досягнень радикальної партії Олега Тягнибока на місцевих виборах у Західній Україні більшості львівських політологів та аналітиків. Вони прогнозують протистояння між представницькими та виконавчими органами влади.

За попередніми даними, Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Львівську міськраду набрало третину голосів. Схожі результати і до Львівської обласної ради. Партія регіонів вперше потрапляє у місцеві органи влади у Львові, за кількістю голосів ця політична сила на третьому місці.

Ці вибори були політичними, а не місцевими, наголосив у коментарі Радіо Свобода політолог Юрій Шведа. За його словами, лідери перегонів використали їх як плацдарм перед виборами у Верховну Раду.

Натомість виборець знову програє, бо ті проблеми, які найбільше хвилюють людей, – комунальні, соціальні, створення робочих місць, – знову залишились поза увагою місцевих політиків, каже він.

«Знову була прив’язка до загальнонаціональних лідерів, до партійних брендів. Це і зумовило політичний характер цих виборів. Зіграли політичні моменти і орієнтації. Феномен «Свободи» в Галичині має політичну основу. Це жовта чи червона картка для влади через політику, яку вона проводить щодо мови, культури, історії і що не сприймається у Західній Україні. Голосування за «Свободу» – це дзвіночок для влади, реакція на її діяльність, бо не можна орієнтуватись лише на донецьких виборців. Якщо влада й далі так поводитиметься, то в Західній Україні лише й підтримуватимуть такі партії, як «Свобода». Буде посилюватись конфлікт, роз’єднання держави. Бо ця влада веде таку ж недолугу політику, як і Ющенко, але навпаки, в її донецькому варіанті. Це і викликало реакцію, яка матеріалізувалась у підтримку партії Тягнибока», – вважає Юрій Шведа.

ВО «Свобода» вигідна владі?

Посилення позицій націонал-радикальної партії у Західній Україні вигідне владі, каже політолог.

З одного боку, вдалося витіснити з електорального поля головного конкурента регіоналів – партію Юлії Тимошенко, яка опонує владі в соціально-економічному плані. А з іншого, партія Олега Тягнибока є тільки гуманітарним опонентом, і радикалізація настроїв серед галичан сприятиме деукраїнізації і мобілізуватиме електорат регіоналів.

Водночас ВО «Свобода», здобувши владу в органах місцевого самоврядування у трьох західноукраїнських областях, потрапила у своєрідний клінч. Здобувши перемогу на національних гаслах, цій політичній силі доведеться вирішувати реальні проблеми людей, які обрали цю політичну силу і звертатимуться до неї по допомогу. А зробити це без співпраці з центральною владою навряд чи вдасться.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG