Доступність посилання

ТОП новини

КВУ сумнівається в об’єктивності міжнародних спостерігачів на виборах


Донецьк – Міжнародні спостерігачі підтримали безлад, в якому пройшли донецькі вибори – заявив керівник донецького відділу Комітету виборців України Сергій Ткаченко. За його словами, на фоні масових порушень, схвалення виборів міжнародними спостерігачами виглядає дивним і спотворює громадську думку. Які спостерігачі заслуговують на довіру громадян – українські чи міжнародні?

Донецька влада разом із міжнародними спостерігачами синхронно повідомляють про об’єктивність та прозорість виборів до місцевих органів влади. За словами представників КВУ, така позиція перекреслює усі старання українських спостерігачів у Донецьку, які наголошують на масових фальсифікаціях. Голова правління КВУ в Донецькій області Сергій Ткаченко вважає, що завчасні заяви міжнародних спостерігачів, фактично, надають порушенням легітимності.

«Коли організація або експерт заявляє свою суб’єктивну думку про те, що вибори пройшли чесно або нечесно, він таким чином формує громадську думку. І є випадки, і ми це дуже часто бачимо в Донецьку, коли міжнародні місії висловлюються, наприклад, в день голосування 31 жовтня. Екс-прем’єр міністр Словаччини о четвертій годині дня заявив про те, що вибори в Україні пройшли чесно, демократично, і цю заяву вивісили на сайті Партії регіонів», – говорить Ткаченко.

Схвально про перебіг голосування у Донецьку висловився екс-прем’єр міністр Словаччини Ян Чарногурський. Водночас він заявив, що говорити про порушення – це не його справа. «Це не є в нашій компетенції – говорити про порушення демократичних принципів», – говорив пан Чарногурський.

Аномалії і порушення

У Комітеті виборців України заяви міжнародного спостерігача називають голослівними. Адже українська сторона констатує протилежне. Розповідає спостерігач за виборами від КВУ у місті Жданівка Донецької області Павло Павлов: «Погана підготовка виборів з боку держави, брак канцелярського приладдя, неосвіченість членів виборчкомів. На дільницях не можна було подивитись документи людей – порушувались права офіційних спостерігачів, поява на дільницях третіх осіб, які не мали права брати участі у виборах. Неодноразово ми бачили людей, які голосували кілька разів».

Сьогодні вже третій день як виборчкоми Донецької області рахують голоси. У КВУ вказують на незвичайно дивні показники щодо явки виборців: на деяких комісіях вона складає лише 28%, в інших – рекордні 78% виборців. При чому, за даними спостерігачів, дані про різке зростання явки надходили після восьмої вечора, коли дільниці зазвичай практично порожні.

Комітет виборців України закликає міжнародні місії утримуватися в оцінках до оголошення результатів виборів, а громадян – самостійно аналізувати факти і виборчу ситуацію в Україні.
XS
SM
MD
LG