Доступність посилання

ТОП новини

КВУ чекатиме результатів підрахунку голосів


Виборча дільниця у Харкові
Виборча дільниця у Харкові

Київ – Комітет виборців України закликає не робити висновків щодо місцевих виборів до завершення підрахунку голосів. Недоліки виборчого законодавства залишають місце для викривлення результатів волевиявлення громадян, вважають там. Крім того, не варто забувати про велику чисельність фактів порушень у передвиборчій період, наголошують у КВУ.

Зарано робити остаточні висновки щодо місцевих виборів, адже процес підрахунку голосів не менш важливий за саме голосування, – наголошує голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. Він вважає, що на сьогодні говорити можна лише про передвиборчій період та день голосування, оскільки, підрахунок голосів у більшості регіонів ще триває, і на цьому етапі також можливі спроби викривлення результатів, нагадує Олександр Черненко.

«Якби в нас початок голосування, формування комісій, реєстрація кандидатів відбувалися так як день голосування, то загальне враження від цих виборів було б більш позитивним. Коли почалося з безладу, а в день голосування провели як провели, хоч на багатьох дільницях ми бачили проблеми, воно зіпсувало враження» – зазначив Олександр Черненко.

Олександр Черненко нагадав про непрозорий процес формування виборчих комісій, численні приклади використання адміністративного ресурсу у передвиборчий період, тиск з боку влади на політичних опонентів, намагання перешкодити політичним конкурентам у реєстрації партійних осередків та у висуванні кандидатів, факти участі державних службовців у агітаційних заходах на користь партії влади.

Чинний закон не передбачає чесних виборів

Більшість з цих недемократичних засобів політичної боротьби допускаються виборчим законодавством, – каже директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко. За його словами, закон про місцеві вибори був заздалегідь виписаний під партію влади, таким чином, що чесної боротьби просто не могло бути. Відтак однією з найбільших проблем нинішніх місцевих виборів Володимир Фесенко вважає закон про вибори:

«Робота над помилками законодавчими дуже потрібна (я тут не оцінюю адміністративний ресурс, та багато інших проблем). Цей закон ганебний. Він стільки проблем спровокував, як організаційних, кадрових, з формуванням комісій, з тлумаченням норм про агітацію, що не виправивши цих помилок, ми нормального виборчого процесу не матимемо», – наголосив експерт.

Експерти наполягають на тому, що вибори до органів місцевого самоврядування за партійними списками перетворюють кампанію на неконкурентну та підвищують загрозу використання адміністративного впливу. Крім того, докорінно має бути змінений алгоритм створення виборчих комісій, – наголошують експерти, – розширені права громадських організацій, а процедурні моменти мають бути описані законом однозначно, так щоб не мали кілька варіантів тлумачення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG