Доступність посилання

ТОП новини

Політична карта України стала «регіональнішою»


Київ – Партія регіонів поширила свій вплив на центрально-українські області. Таким є один з головних результатів місцевих виборів, що пройшли напередодні. Опозиція натомість вимагає переголосування в кількох регіонах і заявляє, що зробить усе можливе в її силах, щоб тема порушень під час виборів стала цього тижня центральною у Верховній Раді.

Результати виборів задовольняють насамперед партію влади. По-перше, регіонали поширили свій вплив на центральноукраїнські області. По-друге, проведені вибори так, що в міжнародних спостерігачів немає суттєвих претензій. Утім, перемога в регіоналів вийшла не беззастережною.

«Вони набрали більше підтримки за партійними списками в чужих регіонах, але втратили в своїх, – зазначає політолог Михайло Погребинський. – Те саме можна сказати і про основну політичну силу – «Батьківщину». Можна сказати, що, обираючи місцеву владу, люди робили висновки, як ця влада працювала. Там, де влада була під контролем БЮТ, люди значною мірою їй відмовили в довірі. До певної міри те саме відбулося на сході і півдні, де зменшилася підтримка Партії регіонів».

Спікер порівняв вибори із конкурсом краси

Незадовільним став результат виборів для спікера Володимира Литвина та очолюваної ним Народної партії. З огляду на це кулуарами ширяться чутки, що Блок Литвина може втратити кількох своїх представників в уряді.

Сам спікер, коментуючи результати виборів, зазначив, що вибори до органів місцевого самоврядування «за формою були місцевими виборами, а за змістом це було продовження президентської кампанії і проміжний етап у підготовці до парламентських виборів». За його словами, політики не обговорювали регіональні проблеми, а «з’ясовували, хто вищий, хто стрункіший, хто красивіший».

Вибори не минули без конфліктів для політичних сил, що входять до складу більшості.

Як зазначає Леонід Грач, який очолює кримську організацію Компартії, фракція КПУ має вийти зі складу більшості через те, що регіонали провели кампанію нечесно. Утім, зважаючи на проблеми у відносинах між ним та ватажком КПУ Петром Симоненком, такий розвиток подій експерти вважають малоймовірним.

Битва за голоси продовжиться в парламенті

Опозиційна фракція БЮТ вимагає провести парламентське розслідування і переголосування на Львівщині, Київщині та в Тернополі, де «Батьківщина» через протидію влади не брала участі у виборах.

«Фракція БЮТ наполягає на включенні до порядку денного проекту постанови про утворення тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів блокування державними установами участі у виборчому процесі політичної опозиції, – заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. – Крім того, ми хотіли б додати сюди і розслідування грубих порушень виборчого законодавства під час місцевих виборів 31 жовтня».

Проте спікер Володимир Литвин вважає перспективи переголосування близькими до нуля. Пожартувавши, що з таким самим успіхом Верховна Рада може перетворити чоловіка на жінку, він зазначив: «За законом про місцеві вибори, їх не можна загалом визнати недійсними – лише на окремих дільницях».

Віце-спікер помітив, як багаті поділилися з бідними

Очолювана Юлією Тимошенко «Батьківщина» в-цілому посіла друге місце на виборах. Проте, в західних областях, де провладні партії не змогли здобути більшість, голоси здебільшого розділилися між «Батьківщиною» та націоналістичним Всеукраїнським об’єднанням «Свобода». Зараз їхня спільна участь в акціях протесту часто закінчується сварками. Питання про те, наскільки вдало зможуть ці політичні сили взаємодіяти в опозиції, поки що залишається відкритим, вважає Михайло Погребинський. На думку політолога, зараз «Свобода» радше виконує допоміжну роль, лякаючи виборців Партії регіонів.

Попри численні порушення, віце-спікер Микола Томенко вважає, що вибори мають і цілком позитивні наслідки для виборців.

«Уперше за місяці перебування при владі Президента Януковича та прем’єра Азарова Україна відчула серйозну інвестицію і повернення тіньового капіталу. В усякому разі, пересічні громадяни на собі відчули, що є ще запаси грошей в українських олігархів і представників влади. За нашими підрахунками, в Україну повернулися сотні мільярдів гривень», – зазначає Микола Томенко.

Зараз політичні сили зосередилися на боротьбі довкола підрахунку голосів, який має завершитися до 5 листопада. Політичні експерти припускають, що результати обробки бюлетенів можуть в окремих випадках відрізнятися від даних екзит-полів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG