Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині знову перемагає Партія регіонів – екзит-пол


Донецьк – У Донецьку на посаді міського голови, за даними екзит-полів, залишається на третій термін мер Олександр Лук’янченко. За попередніми даними, на дільниці прийшла рекордно низька кількість виборців – близько третини. Прогнозовано лідирує на виборах Партія регіонів. Втім, представники опозиції заявляють: регіоналам це вдалося за рахунок масових фальсифікацій.

За даними єдиного екзит-полу, проведеного компанією GfK на замовлення партії «Єдиний Центр», мером Донецька втретє має стати Олександр Лук'янченко. За нього віддають голоси 67 % виборців. Друге місце посідає керівник «Єдиного центру» Андрій Амбросьонок – за нього віддають 4 %. Залишаються 13 % виборців, що проголосували «проти всіх».
В обласній раді, як і в міській, Партія регіонів знову отримує більшість місць. Про це повідомив голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк, посилаючись на своїх соціологів. За його даними, 65 % місць візьмуть регіонали, 8 % – комуністи і 4 % дістануться «Сильній Україні». Інші партії набирають незначну кількість голосів.

Міжнародні гості схвалюють вибори

За словами міжнародних спостерігачів, такі результати і загалом перебіг голосування є нормальним: донецькі вибори отримують схвальні оцінки. У присутності міжнародних спостерігачів ніяких порушень не було, розповідає виконавчий директор організації «CIS-EMO» Марина Кочеткова.

«Атмосфера голосування приємна і позитивна, тому що ми спостерігаємо в усіх країнах СНД, і приємно, що традиції дотримуються стільки років – це музика на дільницях, активна участь вибрців, які приходять з родинами, дітьми. Продаються якісь кулінарні вибори, що одразу піднімає настрій. Дуже приязно, гостинно приймали нас голови комісій, відповідали на всі запитання, не заважали робити фотозйомку», – говорить Кочеткова.

Спостерігач від цієї ж місії екс-прем’єр-міністр Словаччини Ян Чарногурський в коментарі Радіо Свобода висловив думку, що міжнародні гості не мають права озвучувати критичну оцінку виборів.

Міжнародних спостерігачів по дільницях водили депутати обласної ради від Партії регіонів. Можливо, їм показали лише зразкові ДВК. Адже факти, зафіксовані незалежними спостерігачами Комітету виборців України, значно відрізняються від інформації, оприлюдненої у Донецьку CIS-EMO. У другій половині дня в Донецьку і області були окремі факти «каруселей», вкидання бюлетенів, голосування за документами інших громадян, спроби підкупу виборців з боку представників Партії регіонів, підписання членами комісій чистих протоколів. Між тим, ситуація у Донецьку виглядала спокійніше, ніж в області.

«Батьківщина» і «ПСПУ» оскаржуватимуть результати

Щонайменше дві політичні сили на Донеччині збираються не визнати результатів виборів, оскільки вважають їх сфальшованими.
«Ми оцінюємо вибори, які проведені в Донецькій області, як недемократичні», – заявив заступник голови ПСПУ Володимир Марченко. Аналогічної думки і представники ВО «Батьківщина», яких не пустили до членства у жодній з донецьких виборчих комісій. Натомість з вуст голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка пролунали заяви про те, що «на Донеччині не було системних порушень. Жодного порушення за цілий день».

Незгодні з майбутніми результатами виборів представники нечисленної опозиції у Донецьку сьогодні розпочинають кропітку роботу в судах: вони сподіваються оскаржити зафіксовані порушення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG