Доступність посилання

ТОП новини

«Другий день тиші» на Донеччині: порушення замовчують, суди не працюють


Донецьк – На Донеччині значно нижча явка виборців, ніж під час президентських виборів 2010 року. На третю годину дня тут проголосували трохи менше 30 відсотків людей, тоді як в лютому активною була майже половина виборців. Незалежні українські спостерігачі повідомляють про численні порушення виборчого законодавства. Офіційні особи дають стримані коментарі. За даними опозиції, у Донецьку абсолютно не працюють суди, а численні помилки в бюлетенях спотворюють результат виборів.

Сьогодні в Донецьку – неначе другий день тиші. Порожні вулиці, кволий рух транспорту і сонні громадяни: донеччани штурмують лише окремі дільниці. На третю годину дня в Донецьку встигли проголосувати менше третини виборців – 31 %, в області цей показник ще нижчий – 28 %. Голова обласної комісії Ліна Ніконенко сподівається, що до вечора цей показник «дотягне» до 60 %.

Вибори європейського зразка?

За вказівкою голови ДВК, міліція перешкоджає роботі журналіста
Втім, як кажуть міжнародні спостерігачі, така явка якраз свідчить про «європейськість» виборів.

«Технічно все добре підготовлено і проходило нормально. Тут більше відкритості і законності виборів, ніж, наприклад, у Словаччині, через те, що ваші виборці двічі розписуються, а у нас тільки один раз. Ми пройшли 7 виборчих дільниць, якщо там 50 % виборців проголосує – буде добре. Це середній показник для Євросоюзу», – говорить міжнародний спостерігач, колишній прем’єр-міністр Словаччини Ян Чарногурскій.

Ситуація виглядає спокійною і з точки зору міліції.

«На президентських виборах у нас було 700 звернень. На сьогодні за два місяці – 146 звернень, це ніщо. Немає грузинських спостерігачів, на більярді ніхто не грає, вибори нудні», – зазначив заступник начальника Донецької міліції Анатолій Смирнов.

Варіації старих технологій

Незважаючи на заяви офіційних спостерігачів, представники КВУ заявляють про численні порушення, які так чи інакше впливають на результати голосування.

Велика кількість опозиційних кандидатів говорить про помилки у виборчих бюлетенях, перекручення своїх прізвищ та інших даних.
Так, на ДВК № 20040-20046 зафіксована помилка в прізвищі кандидатів в депутати міської ради. Кандидат від «Фронту змін» має прізвище «Струницький», а в бюлетені вказано прізвище «Струцький». На інших дільницях кандидат в депутати міськради від «Фронту змін» Решетняк в інформаціному плакаті вказаний як висуванець ВО «Свобода». Ці порушення мають системний, масовий характер, стверджують в КВУ.

«Помилки у виборчих бюлетенях – це те, що системно впливає на результат виборів. Тимошенко і Тищенко – це точно не одне прізвище», – говорить керівник аналітичних проектів КВУ Олександр Клюжев.

Інші типові порушення у Донецькій області – зникнення електрики на дільницях, спроби підкупу виборців, голосування за бюлетенями з інших дільниць, плутанина у списках виборців. Багато запитань викликає голосування на закритих дільницях, таких, як наприклад, обласна психіатрична лікарня міста Жданівка, де перебуває на лікуванні більше 400 людей.

«Наш спостерігач повідомив, що в місті Жданівка видають бюлетені виборцям, які знаходяться на постійному лікуванні, однак не мають права голосувати на цих виборах. Вони не відносяться до цієї територіальної громади», – сказав Олександр Клюжев. Після заяв спостерігачів комісія продовжувала голосувати, а голова облтервиборчкому зазначила, що ті 400 голосів нічого не значать і не будуть системним порушенням. Окрім Жданівської психлікарні, в області голосують ще у понад 120 закритих дільницях.

Шкідлива бездіяльність судів

Захиститись від порушень ані кандидати, ані виборці не можуть, бо робота судів в Донецькій області фактично паралізована. Так, суддя Калінінського районного у місті Донецьку суду сьогодні відмовився розглядати скарги 20 людей, яких не включили у виборчі списки. Як заявила Ліна Ніконенко, ці виборці мали думати два дні назад, а не вимагати від суду термінового рішення у день виборів.

Євген Іщенко-Гіллер
Спостерігачі обурені ситуацією, у яку потрапив колишній мер Ясинуватої Євген Іщенко-Гіллер – єдиний на Донеччині мер-нерегіонал. Його зняли з реєстрації 22 жовтня на основі двох, як стверджує Гіллер, притягнутих за вуха попереджень комісії. Він виграв суд другої інстанції. Втім, сьогодні вночі апеляційний суд сьогодні ухвалив рішення остаточно зняти його з реєстрації. Як стало відомо, виборчі бюлетені були надруковані заздалегідь і прізвища Гіллера в них не було. Як розповідають спостерігачі, обурені ясинуватці, коли не бачать свого фаворита у списках, просто псують виборчі документи.

За інформацією обласної виборчої комісії, під час виборів до судів надійшло близько ста скарг – це мізер у порівнянні з судовими перипетіями під час президентських перегонів.

Не обійшлось і без агітації

Місцева влада коментує ситуацію стримано, але часом ці коментарі переходять в політичну агітацію: більшість донецьких можновладців сподіваються подовжити свій термін перебування у владі. Так, вранці голова Донецької облдержадміністрації обіцяв «чесні та прозорі вибори» чільної партії в Україні. Такі ж заяви почули і від депутата облради Миколи Загоруйки.

Між тим, у виборчих комісіях невеликих міст між спостерігачами і членами комісій іде жорстка боротьба за легітимні бюлетені. Як кажуть оператори КВУ, в найменших округах Донеччини розрив між кандидатами складатиме не більше декількох десятків голосів.
XS
SM
MD
LG