Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори на Рівненщині і Волині: черги на дільницях, плутанина в бюлетенях


Рівне – Усі дільниці на Рівненщині й Волині відкрилися вчасно, однак на багатьох із них зранку люди змушені вистоювати в чергах через велику кількість бюлетенів. Чимало дільниць відкрилися пізніше на 10-15 хвилин: члени комісій не встигали роздати бюлетені. Люди починали заповнювати бюлетені поза кабінками.

Зокрема, в селищі Оржів спостерігач Рівненського КВУ зафіксувала неодноразові випадки заповнення виборцями бюлетенів поза межами кабінок для голосування, один із виборців навіть сів за стіл до членів ДВК, щоб заповнити бюлетень.

На одних дільницях бюлетенів – забагато, на інших – замало. На спецдільниці, котра знаходиться у районній лікарні волинського містечка Маневичі, вже до обіду бракувало десяти бюлетенів до обласної і районної рад.

У Рожищенській районній лікарні бюлетені до районної ради закінчилися об 11.30.

А тим часом у волинському селі Борохів бюлетенів виявилося на вісім відсотків більше (при допустимих піввідсотка). 140 бюлетенів до обласної ради не вистачає в селі Олександрія під Рівним, 145 – у селі Устин Рівненського району, нестача бюлетенів виявлена і на одній із дільниць Рівного.

На дільниці села Зірне Березнівського району, де зареєстровано 1800 виборців, було виявлено 500 зайвих бюлетенів із кандидатами до Березнівської районної ради.

Помилки в бюлетенях: «безпартійні», «невидимки», «довгожителі»
Бюлетень 40-го одномандатного мажоритарного виборчого округу міста Рівне. Під №13 - людина, яка "народилася" 132 роки тому. Під №18 - кандидат від БЮТ, у якого в бюлетені "забрали" партійність

На Волині бюлетені містять чимало помилок у прізвищах кандидатів. Щоб їх виправити, у місті Ковель та в одному з сіл Рожищенського району бюлетені передрукували, а ось подібний випадок у Нововолинську, де неправильно зазначили прізвище кандидата, виправити вже пізно, розповів координатор ГМ «Опора» на Волині Михайло Шелеп.

У Рівному кандидат до обласної ради по одномандатному мажоритарному округу Олег Хомич кілька днів домагався від територіальної комісії та судів виправити помилку в бюлетені, де не вказана його партійність і, всупереч закону, вказані домашні адреси кандидатів. Члени ТВК у своїй постанові зазначили, що залишають скаргу без розгляду, бо кандидат надав їм для ознайомлення макет, а не оригінал бюлетеня.

А бюлетень із «безпартійним» Олегом Хомичем побачив світ накладом 90 тисяч примірників. Учора Рівненський міський суд залишив без розгляду його скаргу, а про результати розгляду скарги до Львівського апеляційного суду наразі невідомо. Кандидат вважає, що має право домагатися визнання виборів по 40-му одномандатному Рівненському округу недійсними, адже вважає, що рейтинг його партії додав би йому втричі більше голосів. 40-й округ є найбільшим в області. Напередодні Рівненська ТВК більшістю голосів вирішила відкрити сейфи на 14-и дільницях – через те, що на бюлетенях «забули» проставити номери дільниць. Однак ця ж ТВК відмовилася проставити партійність кандидата, або замінити бюлетені з його прізвищем на нові.

У тому ж бюлетені іншого кандидата зробили старшим на сто років, позначивши день його народження 1878 роком.

А ось в одному з округів Камінь-Каширського району кандидата до районної ради внести в списки просто «забули», повідомив Михайло Шепель. Це може призвести до визнання недійсними виборів у цьому окрузі. А в селі Угриничі Любешівского району «забули» чимало виборців, які не знайшли себе у списках. У Ковелі зафіксовані спроби підкупу виборців. «Ціна» голосу – 200 гривень.

«Випадковий» адмінресурс

Група підтримки вимагає у Рівненського ОВК повернути реєстрацію депутата і виправити помилки в бюлетені, 30 жовтня
Партія регіонів у більшості бюлетенів виступає на Рівненщині під першим номером, прізвища «мажоритарників» повинні розташовуватись за алфавітом. Тим часом в одному з сіл Рокитнівського району спостерігачі виявили в бюлетенях переміщення прізвища кандидата у депутати до районної ради від УНП з №1 на №3, а кандидат від «Партії регіонів» став фігурувати під номером один. На 12 з 18 дільниць Костопільського району була інформація про списки та кандидатів від різних політичних сил присутня вибірково.

Увага спостерігачів прикута до спецдільниць, і вже зафіксовані факти використання адмінресурсу та грубих порушень виборчого законодавства. Зокрема, мешканці Здолбунівського будинку престарілих голосували... зі шпаргалками. О 9.45 у одного з утриманців інтернату з рук випав папірець, на якому було написане прізвище кандидата та назва політичної партії. Як з‘ясувалося, цей папірець пацієнтові дав працівник цього закладу. Зранку на засідання комісії тут були присутні медсестри, які не мали права там бути.

Тим часом рівненська міська виборча комісія вчора до пізнього вечора чекала списків виборців із Рівненської міської лікарні, щоб звірити кількість людей, які перебувають на лікуванні, зі списками. Коли спостерігачі спробували з’ясувати це питання у головного лікаря (одночасно кандидата в депутати по цій дільниці), їм повідомили, що він – у відрядженні.

У бюлетенях по виборах голови Оржівської селищної ради Рівненського району в частині бюлетенів інформація про кандидата на селищного голову Юрія Бобровника (він же діючий селищний голова) відрізняється від інформації на інших бюлетенях. Це свідчить або про друк бюлетенів у різних друкарнях, або про кілька замовлень на друк.

Агітація у вигляді листівок на зупинках і стовпах поблизу дільниць на Рівненщині – не рідкість. А ось один із кандидатів на посаду сільського голови у Березнівському районі пригощав печивом та солодкою водою виборців у трьох селах, котрі входять до його виборчого округу.

Дещо про грамотність, або «Інтерпол» не спить

Величезною проблемою нинішніх виборів на Рівненщині і Волині є необізнаність, а то і малограмотність членів комісій та спостерігачів від політичних партій. Саме з цих причин комісії нерідко очолюють (всупереч вимогам закону) молоді люди без відповідного досвіду роботи (18-19 років). Таких людей – близько 35 відсотків у керівному складі комісій в місті Рівному, стверджують спостерігачі Громадянської мережі «Опора». Голова обласної виборчої комісії Іван Долганський пояснює: причиною є відмова кваліфікованих кадрів працювати в комісіях через великий обсяг роботи і низьку оплату роботи. Посадовий оклад голови ТВК – 1290 гривень.

У Луцьку та Рівному громадяни здебільшого охоче спілкуються з екзитполівцями. Однак поблизу однієї з рівненських дільниць дехто з рівнян сахався від симпатичних дівчат, котрі проводили опитування. Адже, пропонуючи назвати, котрій партії люди віддали свої симпатії, дівчата пояснювали, що вони це роблять для «Інтерполу». Коли під «Інтерпол» потрапив один із кандидатів і провів для них лікнеп, студентки відповіли, що відмінність між екзит-полом і Інтерполом – невелика.

Наклепи, підстави, погрози

Боротьба за місцеву владу на Рівненщині і Волині не лише загострилася, а й скотилася... до брехні. У селі Городище під Рівним невідомі написали заяву від імені члена дільничної комісії Марії Ткачук про нібито її відмову працювати в комісії. Без відома пані Ткачук її швидко замінили... на дружину одного з кандидатів на посаду сільського голови.

Учора до пізнього вечора рівненська ТВК розглядала скарги представників політичних партій на опонентів. Більшість із них стосувалися незаконної агітації та застосування адмінресурсу, однак у задоволенні скарг переважно відмовляли – через неналежне оформлення.

Водночас обласна виборча комісія скасувала власну постанову щодо зняття з виборчого процесу кандидата до обласної ради по виборчому округу №12 (Дубровицький район) Миколи Ляховича. Після з’ясування всіх обставин щодо скарги на Ляховича з приводу торгівлі продуктами на території свого округу та ображанні опонентів виявилося, що звинувачення – неправдиві.

Тим часом напередодні виборів голові Рівненської обласної комісії Івану Долганському зателефонував невідомий, котрий повідомив, що після виборів йому «ще доведеться гуляти містом». Нині правоохоронці вираховують зловмисника.

А решта – все добре

Сьогодні у Рівненському та Дубенському районах працюють міжнародні спостерігачі від організації «За справедливі вибори», котрі вже встигли зустрітися з журналістами і повідомити про свої перші враження. За їхніми словами, область добре підготувалася до проведення голосування, обстановка спокійна і доброзичлива, а отже, вони сподіваються на чесність і прозорість місцевої кампанії. На запитання журналістів про те, чи ознайомлені вони з порушеннями в ході виборчого процесу, спостерігачі відповіли, що їхня місія полягає не в цьому.

Упродовж багатьох років спостережень виборів в Україні з боку міжнародних організацій на Рівненщині лише спостерігачі з цієї організації не тільки охоче зустрічаються з мас медіа, а й дають коментарі як під час виборів, так і після завершення голосування. Решта спостерігачів оприлюднюють узагальнені висновки моніторингу уже в центральних ЗМІ.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

XS
SM
MD
LG