Доступність посилання

ТОП новини

Янукович порадив подбати про виборців, які «не встигли попити чаю»


(архівна фотографія) Віктор Янукович на виборчій дільниці, січень 2010 року
(архівна фотографія) Віктор Янукович на виборчій дільниці, січень 2010 року

Київ – Президент Віктор Янукович провів у п’ятницю нараду з головами облдержадміністрацій і звернувся до голів облдержадміністрацій, закликавши їх забезпечити чесні і прозорі вибори, а також створити виборцям святковий настрій. Опозиція заявляє про системні порушення, зокрема із друком бюлетенів. Речники влади називають інформацію про фальшиві бюлетені провокаційною.

Серед іншого, глава держави закликав місцеву владу «створити святковий настрій» громадянам у день виборів. Зокрема, він порадив на дільницях, де є така можливість, організувати харчування, «щоб люди бачили, що влада думає про них». Президент наголосив, що це «не спосіб тиску на людей», а турбота про тих, «хто не встиг вдома вчасно попити чаю».

Натомість перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив у п’ятницю на прес-конференції, що більшість бюлетенів для голосування виготовлені з порушеннями.

На Банковій кажуть, що фальшиві бюлетені вигадали невдахи

Олександр Турчинов
«Я навожу цифри, які шокують, – заявив опозиційний лідер. – Із 487 поліграфічних підприємств менше одного відсотка мають дозвіл друкувати бюлетені. Це саме стосується зберігання і контролю технологічного процесу. Замість документів суворої звітності нам пропонують забезпечувати голосування чимось, схожим на туалетний папір, який можна дістати, який можна купити або самим виготовити».

Та попри те, що результати виборів, за словами Олександра Турчинова, є наперед фальсифікованими, він закликав прихильників Юлії Тимошенко прийти на виборчі дільниці.

«Ідіть, щоб захистити своє право обирати, поки у нас цього права не відібрали. Фіксуйте там порушення», – зазначив він.

Сергій Льовочкін
Натомість керівник Адміністрації Президента Сергій Льовочкін назвав заяви про фальсифікацію бюлетенів провокаційними. «Поки є підстави говорити про провокаційний характер виявлених фальшивих бюлетенів. Я для себе це поясню таким чином: дехто намагається створити уяву, що їхній програш є результатом використання фальшивих бюлетенів», – додав він.

Місцеві вибори стали логічним продовженням президентських – Литвин

Речник громадського об’єднання «Опора» Дмитро Гнап вважає, що однією з особливостей цієї передвиборної кампанії став дисбаланс на користь представників провладних партій у територіальних виборчих комісіях. За його словами, «це позначалося і на реєстрації кандидатів, потім – на знятті, і зараз ми бачимо, що це може проявитися серйозно у сам день голосування».

Що ж до бюлетенів для голосування, то, за словами Дмитра Гнапа, ситуація справді викликає занепокоєння.

«Достатньо одного бюлетеня – от підібрати його з підлоги в поліграфічному підприємстві чи вкрасти його, щоб запустити на виборчій дільниці «карусель», – зазначив громадський активіст.

Тим часом, прем’єр Микола Азаров запевнив міжнародних спостерігачів, що вони зможуть безперешкодно відвідати будь-яку виборчу дільницю в Україні. А спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що однією із особливостей жорстокої виборчої кампанії стало «продовження з’ясування стосунків після президентських виборів».

Заяву з приводу місцевих виборів зробив і попередній президент, лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. За його словами, місцеві вибори стануть тестом на самосвідомість українців і закликав не вірити обіцянкам політиків-популістів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG