Доступність посилання

ТОП новини

Міліція на дільницях від фальшувань не захистить – експерти


Київ – Українські правоохоронці зможуть захистити дільниці в день виборів від порушень закону та провокацій, заявив у середу заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник. Утім, на думку експертів, велика кількість міліціонерів не убезпечить від багатьох порушень виборчого законодавства.

Близько трьох тисяч працівників міліції вже зараз охороняють територіальні виборчі комісії та друкарні, де виготовляють бюлетені, повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ.

Загалом за дотриманням закону 31 жовтня, у день голосування, стежитиме близько 80 тисяч правоохоронців – це набагато більше, аніж на минулих виборах, заявив заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник.

За його словами, таку кількість міліції залучають до охорони дільниць та комісій через ризик провокацій.

«На кожну дільницю виставляється міліціонер. На кожну типографію – декілька. Правоохоронці супроводжують кожен ящик із бюлетенями. Ми змушені вдатися до посиленої охорони людей, документів, об’єктів, оскільки за нашою інформацією, є люди, не зацікавлені в нормальному перебігу виборів. І їхні дії ми маємо упередити», – підсумував урядовець.

Відповідаючи на запитання журналістів, Василь Фаринник зауважив, що не вірить у можливість акцій громадського протесту в день голосування. Оскільки, каже він, результатів виборів ще не буде, а всі, хто зацікавлені у них, мали б іти й голосувати. За словами заступника міністра, під виглядом акцій протесту відбуватимуться провокації з метою визнання виборів недійсними.

Міліція зробить вибори спокійнішими, але не чеснішими?


Чи зможе українська міліція протидіяти значній кількості правопорушень, як-от – винесення бюлетенів, злочинні дії членів комісій та фальшування результатів голосування?

Із цього приводу експерт громадського об’єднання «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко зазначив: «Цього разу кількість міліції на виборах безпрецедентна. Це майже четверта частина всієї української міліції . З одного боку, така кількість дозволить провести вибори більш-менш нормально: можливі провокації будуть припинені. Це з одного боку. З іншого – не всі 80 тисяч міліціонерів обізнані у виборчому законодавстві і зможуть розпізнати неочевидні процедурні порушення. До того ж, відповідні закони про місцеві вибори за останній рік змінювалися принаймні двічі».

Радіо Свобода вже повідомляло про порушення виборчого законодавства у Василькові на Київщині та у Мелітополі на Запоріжжі. В обох випадках міліція не перешкодила незаконним діям представників виборчих штабів та членів ТВК.

Два дні тому мережа «Опора» повідомила про те, як у Луганську до порушення виборчого законодавства вдавалася сама ж міліція. Там перешкоджають роботі агітаторів від опозиційних партій. «Опора» надала докази, попри це у Міністерстві внутрішніх справ запевняють, що перевірка незаконних дій правоохоронців не виявила.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG