Доступність посилання

ТОП новини

Янукович доручив перевірити інформацію про зайві бюлетені в Харкові


Президент Віктор Янукович доручив правоохоронним органам розібратися в ситуації з друком виборчих бюлетенів у Харкові.

Як повідомила прес-служба глави держави, таке доручення Президент дав у зв’язку з повідомленнями про ймовірні порушення законодавства під час виготовлення виборчих бюлетенів у Харкові.

Янукович доручив правоохоронцям дати правову оцінку наведеним фактам.

Президент заявив про неприпустимість порушення законодавства. «Всі складові виборчого процесу мають базуватися виключно на законі про вибори», – наголосив Янукович.

Напередодні у ВО «Батьківщина» заявили, що на території підприємства «Фоліо-плюс» виявили близько 13 тисяч неврахованих бюлетенів для голосування на виборах у Харківській області.

Прокуратура заявляє, що не бачить підстав для порушення карної справи

Підстав для порушення кримінальної справи за статтею про неправомірне використання бюлетенів у Харкові немає. Про це сьогодні заявив прокурор міста Євген Попович. За його словами, прокуратура перевірила законність друку виборчих бюлетенів на підприємстві «Фоліо-плюс» та наявність на його складах надлишку тиражу.

«Було встановлено, що між видавництвом «Майдан», яке підписало договір на виготовлення бюлетенів з територіальною виборчою комісією, і видавництвом «Фоліо-плюс» був, у свою чергу, підписаний договір про використання виробничих потужностей останнього для виготовлення частини накладу. Тому виявлення на підприємстві «Фоліо-плюс» бюлетенів було повністю виправдано», – сказав Євген Попович.

Ніяких порушень під час ухвалення договорів, за словами прокурора, виявлено не було.

Крім того, за словами Поповича, процес виробництва передбачає створення надтиражу, який становить піввідсотка від загальної кількості надрукованих бюлетенів. Тому виявлені на підприємстві 11200 бюлетенів, «потрапляють у визначену договором кількість».

Як заявив прокурор, всі бюлетені були враховані. Екземпляри бюлетенів, що були надані прокуратурі народним депутатом від БЮТ Володимиром Філенком, співробітники прокуратури визначили як виробничий брак, який підлягає списанню.

У суботу харківська обласна організація партії «Батьківщина» заявила про виявлення на підприємстві «Фоліо-плюс» великої кількості виборчих бюлетенів, що зберігалися разом з іншою поліграфічною продукцією, зокрема етикетками для пива та ікри.

«Батьківщина» заявила про відсутність контролю за кількістю надрукованих документів і підготовкою до фальсифікації виборів на Харківщині.

Могильов: міліція аполітична і не ставатиме на бік жодної партії

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов запевняє, що українська міліція є аполітичною і не ставатиме на бік жодної партії. Про це він заявив сьогодні в Києві на нараді з керівниками обласних управлінь міліції.

«Міліція аполітична, міліції однакові всі: білі чи червоні, чи інші кольори, для нас немає політичної доцільності. А тому кожна політична сила на виборчій дільниці повинна дотримуватися закону. Кожне порушення закону повинно мати адекватну реакцію з боку правоохоронних органів. Жодна політична сила не має перед іншою ніяких привілеїв», – сказав Могильов.

Міністр запевняє, що міліція впорається із завданнями, які стоять перед нею на час проведення виборів до місцевих органів влади.

«Переконаний, що органи внутрішніх справ виконають своє завдання й забезпечать правопорядок. Це буде важкий іспит, і ми його маємо скласти… Ми відповідаємо своєю головою за дотримання норм закону», – сказав Могильов на колегії МВС.

Крім того, міністр повідомив, що на сьогодні до органів внутрішніх справ надійшло близько 700 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим процесом.

За його словами, найбільше порушень, пов’язаних з підготовкою до місцевих виборів, зафіксовано у Вінницькій області – 109, водночас у Севастополі не зареєстровано жодної такої скарги. Найчастіше громадяни повідомляють про загублені печатки або документи, хуліганські дії, пошкодження майна, підкуп виборців.

Тимошенко вже не визнає результатів виборів у кількох областях

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявляє, що її політична сила вже сьогодні не визнає результатів виборів до Львівської та Київської обласних рад, а також до Тернопільської міської ради.

Як пояснила Тимошенко, саме в цих населених пунктах «за вказівкою нинішнього Президента Віктора Януковича» були зареєстровані списки від фальшивих організацій партії «Батьківщина».

«Часу на виправлення порушень практично не залишилося, і вже сьогодні є всі підстави стверджувати, що місцеві вибори 31 жовтня є недемократичними, такими, що не відповідають європейським стандартам чесних, вільних та прозорих виборів», – сказала лідер БЮТ.

Водночас Тимошенко закликала виборців брати активну участь у виборах 31 жовтня.
XS
SM
MD
LG