Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі за виборами прибули на Львівщину


Центр Львова
Центр Львова

Львів – 60 міжнародних спостерігачів, організованих польським фондом «Відкритий діалог», уже вивчають перебіг місцевих виборів у п’яти областях Західної України. Саме вибори в місцеві органи влади в західних регіонах, кажуть міжнародні спостерігачі, їх зацікавили найбільше.

На Львівщині 20 спостерігачів спілкуються з членами виборчих комісій, представниками влади і політичних партій. Їх цікавить передусім проведення передвиборної кампанії, технічний бік підготовчого процесу, робота судів, зокрема, терміни, в які судді розглядають справи, а ще прогнози і оцінки місцевих аналітиків.

Адже, за словами польського спостерігача Ярослава Присташа, кожні вибори – це перевірка на демократію.

Українській владі і суспільству потрібно, щоб ці вибори пройшли демократичним шляхом, бо світова спільнота оцінюватиме ситуацію в Україні, наголосив польський експерт.

Увагу спостерігачів привернуло формування виборчих комісій

Міжнародні спостерігачі наразі утримуються від будь-яких оцінок щодо передвиборної ситуації (це заборонене законом), але звернули увагу на формування дільничних виборчих комісій у Львові. Адже Львівський апеляційний адміністративний суд скасував рішення міської ТВК про формування складу дільничних комісій у Львові і зобов’язав їх змінити.

Спостерігач Даніл Бектурґанов зауважив, що його і колег зацікавило формування комісій, як ухвалювалось рішення.

«Ми не будемо зараз говорити, добре це зроблено чи ні, згідно із законом чи з порушеннями, але сам процес формування викликає велике зацікавлення. Ми були на судовому засіданні і спостерігали за його перебігом», – каже експерт.

Склад виборчих комісій у Львові на великих дільницях має бути збільшений із 18 до 24 осіб. Представники опозиційних сил сподіваються, що їхні люди тепер увійдуть у комісії, говорить депутат Львівської міськради Сергій Башук, і це унеможливить фальсифікації.

Бо, за словами депутата, багато професійних людей не були включені до роботи комісій, переважно їх створили з представників провладних партій, молодих нефахових людей.

ТВК ще не зняла з перегонів псевдопартію «Батьківщина»

Тим часом, допоки міжнародні спостерігачі 1 листопада озвучать свої оцінки виборчих перегонів на Львівщині, партія «Батьківщина», яка не бере участі у виборах у міську та обласну ради, уже заявила, що не визнає результатів голосування до цих представницьких органів влади, оскільки цю політичну силу до виборів не допустили.

Адже управління юстиції у Львівській області лише цими днями зареєструвало новообраних керівників міської та обласної організацій «Батьківщини».

Водночас ТВК ще не зняла з виборчих перегонів однойменну партію народного депутата Івана Деньковича, яку політологи називають псевдопартією «Батьківщини».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG