Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС очікують від України продовження «традиції добрих виборів»


Костянтин Грищенко та Катрін Аштон, Брюссель, 26 жовтня 2010 року
Костянтин Грищенко та Катрін Аштон, Брюссель, 26 жовтня 2010 року

Брюссель – Стрімке поглиблення стосунків між Україною та Росією не нашкодить «унікальним та інтенсивним українсько-європейським відносинам». Тим часом Київ має реальну можливість отримати «дорожню карту» для переходу до безвізового режиму з ЄС, навіть з огляду на те, що сама Європа зацікавлена у наданні українцям свободи пересувань. Такі заяви зробив у Брюсселі голова українського МЗС Костянтин Грищенко, який у вівторок завершив свій дводенний візит до європейських установ.

Питання цьогорічного політичного діалогу за участі верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон насамперед стосувалися наближення місцевих виборів в Україні та деталей майбутнього саміту Україна – ЄС. При цьому координатор європейської дипломатії висловила надію, що українці не відступлять від, як вона зазначила, «традиції добрих виборів» та побудують конституційну систему за європейськими стандартами.

«Ми очікуємо на місцеві вибори, що відбудуться цими вихідними. Україна має традицію добрих виборів і повинна це зберегти та розбудовувати, – заявила Катрін Аштон. – Нині точаться дискусії навколо рішення Конституційного Суду (України). Ми усвідомлюємо, що конституційна реформа – це ключовий пріоритет і сподіваємося, що вона проводитиметься із залученням усіх сторін, щоб створити (в державі) сталу систему контролю та рівноваги відповідно до європейських стандартів».

В Україні «добра та здорова» демократія – Грищенко

Тим часом Костянтин Грищенко каже, що українська зовнішня політика націлена на три напрямки, Брюссель, Москву та Вашингтон, і вони не суперечать один одному. При цьому європейська інтеграція України – це, каже Грищенко, – «навіть не пріоритет. Це – наш вибір».

Очевидно, що питання про становище основних свобод в Україні дуже цікавило і європейських дипломатів, і представників різних неурядових організацій, які були присутні на виступі Грищенка, організованому Центром політичних досліджень та Фондом Маршалла. У відповідь голова українського МЗС відповів, що демократія в Україні «добра та здорова».

Коментуючи перешкоди зі свободою слова, Грищенко зауважив, що такого розмаїття медіа, як в Україні, немає навіть у Сполучених Штатах, а чимало російських журналістів мігрували до України саме тому, що там є свобода преси.

Тим часом європейських політологів та представників неурядових організацій цікавили такі питання, як причини продовження перебування російського флоту у Севастополі.

«Ми не сприймаємо присутність російського флоту в Севастополі як загрозу Україні, – сказав у відповідь Костянтин Грищенко. – Мова йде про базу, яку (Росія) використовує вже дуже довгий період. Це рішення ухвалене таким чином, що це і в наших власних інтересах. Для нас це не є предметом розбіжностей, тож ми не бачимо причин для скорочення термінів використання (росіянами) цієї бази».

«Стосунки зі США у дуже доброму стані» – голова МЗС

А щодо відмови від вступу до НАТО та нещодавнього ухвалення позаблокового статусу України Костянтин Грищенко сказав: «Протягом тривалих років українці за різних президентів та урядів намагалися інтегруватися до НАТО. Це були різні уряди та різні президенти. А результат був один: відсутність інтересу та бажання дати «добро».

«Водночас, всередині країни була дуже обмежена кількість людей, що підтримували (цю ідею)», – зауважив керівник МЗС.

Протягом брюссельського візиту голови української дипломатії, заходила мова про стосунки України зі США. При цьому Костянтин Грищенко розповів про тост колишнього швейцарського дипломата, яка якось побажала Україні, «щоб її забули, як Швейцарію». Це сталося ще на початку 1990-х років, коли Україна була у центрі уваги через Чорнобиль, складнощі з Росією і т. д.

Тож, каже український дипломат, якщо нині про стосунки України та США говорять доволі рідко, то це – свідчення того, що вони у дуже доброму стані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG