Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає від ЄС кошти на інфраструктуру


Київ – Україна вже підписала 4 контракти у рамках програм транскордонного співробітництва Євросоюзу. Про це повідомили в Міністерстві економіки України по завершенні третьої щорічної конференції з програм транскордонного співробітництва. Зокрема по двох контрактах, що вже зареєстровані у Міністерстві економіки, Україна співпрацюватиме з Угорщиною, їхній загальний бюджет – близько мільйона євро.

За словами представника Міністерства економіки України Майї Кошман, майже 1 мільйон євро отримає українське Закарпаття в рамках програм транскордонного співробітництва Євросоюзу. Саме цей регіон перейматиме досвід Угорщини: за першим контрактом – щодо розбудови малого та середнього бізнесу, за другим – щодо підвищення якості медичного забезпечення.

«По першому проекту виконавцем є Закарпатська обласна рада, за другим – Мукачівська обласна дитяча лікарня. Перший проект спрямований на розвиток малого та середнього бізнесу області, другий – на розбудову потенціалу самої лікарні», – зазначає Майя Кошман.

Україна бере участь у чотирьох програмах конкурсу

У Мінекономіки розповідають, що Україна вже не вперше бере участь у програмах транскордонного співробітництва Євросоюзу, однак попередні проекти були переважно малобюджетні. «Під час попередніх конкурсів проектні пропозиції перевищували заявлений бюджет. Проте ми реалізували не один проект», – зауважила Майя Кошман.

Конкурс проектів у рамках програм транскордонного співробітництва триватиме до кінця жовтня. Всього оголошено 13 програм, із яких Україна бере участь у чотирьох.

Загалом на конкурс програм транскордонного співробітництва подано понад тисячу заявок. Із них відберуть ту кількість найцікавіших проектів, вартість яких не перевищить загального бюджету цього раунду конкурсу, а саме – 240 мільйонів євро.

За словами члена директорату проекту «Європейська допомога» Єврокомісії Боділь Перссон, цього року в організації конкурсу відбулися позитивні зміни, головна з яких – можливість рівноправної участі поруч із країнами-членами ЄС і тих країн, які до Євросоюзу ще не вступили.

«Всі рішення щодо цілей, об’єктів та обсягів фінансування ухвалюються учасниками програм транскордонного співробітництва на рівних умовах, незважаючи на те, чи є та чи інша країна членом ЄС чи ні. І це, на мою думку, головна і, безумовно,позитивна зміна у програмі», – наголошує Боділь Перссон.

Загальний бюджет програм транскордонного співробітництва ЄС у 2007-2013 роках – понад один мільярд євро. Програма передбачає співпрацю в економічній, соціальній та природоохоронній сферах між країнами-членами Євросоюзу та тими країнами, які з ними межують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG