Доступність посилання

ТОП новини

Європа стривожена станом української демократії


Брюссель – У парламенті Євросоюзу в середу чекали виступу голови європейської дипломатії Катрін Аштон щодо ситуації в Україні. Проте, в останню хвилину вона прислала доповідати від її імені комісара з питань розширення Штефана Філе. Представник Єврокомісії змалював стан української політики і демократичних свобод напередодні місцевих виборів як загрозливий. Також він нагадав, що зближення з Європою можливе тільки за умови поваги до засадничих демократичних прав.

Думки депутатів дуже поділені, навіть після висловлених занепокоєнь станом демократії з боку комісара Філе, який заявив, що в Європейському Союзі «стурбовані постійними й численними повідомленнями про погіршення засадничих прав і демократичних принципів в Україні. Особливо тривожать нарікання, пов’язані зі свободою преси, зборів та організацій».

«Повага до цих цінностей є вирішальною. Вони – найкраща гарантія особистих свобод і саме вони забезпечують правдиву конкуренцію ідей», – заявив Штефан Філе, додаючи, що для Європейського Союзу вирішальним є встановлення збалансованої конституційної системи в Україні.

Компромісів у питанні засадничих свобод бути не може, зазначив комісар із питань розширення.

«Це принципи, які не можуть мати компромісів, – наголосив Штефан Філе. – Це інструмент наших стосунків із такими ключовими партнерами, як Україна. Наше зближення визначить взаємна повага до цих цінностей».

Що збираються ухвалити євродепутати?

Позиції різних політичних груп Європейського парламенту щодо розвитку подій в Україні дуже поділені. Є чимало депутатів, які закликають не робити поспішних кроків і не ухвалювати цю резолюцію до виборів. Хоча кожен із них вважає, що ситуація з українською демократією стає чимраз тривожнішою. Згідно з проектом резолюції, їх непокоїть велика кількість інформації про згортання демократичних процесів в Україні за останні місяці. Очевидно, що Європарламент у четвер закличе українську владу захистити свободу слова, зібрань і не допустити порушення Службою безпеки України цих демократичних принципів.

Поміж іншим, євродепутати закличуть Україну до проведення чесних і прозорих місцевих виборів. До цього ж закликав і єврокомісар з питань розширення Шрефан Філе, адже для Європи ці вибори є тестом української відданості європейським цінностям.

«Україна віддаляється від Європи» – євродепутат

Дебати у сесійній залі Європарламенту особливо були позначені застереженнями щодо майбутнього України. Дехто навіть порівнював її із ситуацію зі свободою слова у Китаї. Депутат від Німеччини Мікаель Галер, наприклад, дуже нарікав на дії СБУ. «Відбуваються еволюційні процеси, що віддаляють Україну від Європи, – заявив він, зауваживши, що це «не можна компенсувати добрими новинами про економічне зростання України».

Крім того, у четвер у Європарламенті мають вирішити й питання щодо місії спостерігачів від цієї установи, що прибудуть до України, щоб стежити за перебігом місцевих виборів. Характерно, що зазвичай місії цієї євроустанови не беруть участь у виборах такого рівня.

На початку місяця, 5 жовтня, свою позицію щодо ситуації в Україні висловила й Парламентська асамблея Ради Європи. У резолюції вона закликала не допустити подальшої монополізації влади та утисків демократичних свобод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG