Доступність посилання

ТОП новини

Українці не хочуть демократії?


Київ – У 2007 році Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, у якій підтримала країни у їхньому прагненні до розвитку та зміцнення демократичних цінностей. В Україні про демократію заговорили з першого дня незалежності. Та кожен розумів її по-своєму.

За Конституцією, Україна є суверенна, незалежна, правова, а також демократична держава. Демократія передбачає свободу, рівність, повагу до прав людини і участь громадян в управлінні державою.
Від 1991 року кожен Президент незалежної України декларував демократичні цінності. Леоніда Кравчука називали батьком української демократії.

Президент Леонід Кучма, якому закидають побудову олігархічної системи, заявляв, що, дякуючи його демократії, в Україні з’явилась потужна опозиція.

Віктор Ющенко впевнений, що в Україну демократію приніс саме він, внаслідок Помаранчевої революції.

«Як керівник держави я зроблю все, щоб довести вірність принципам демократії та права. Місцеві вибори в Україні мають пройти максимально прозоро. Це стане найкращим підтвердженням незворотності демократичного вибору», – заявив нинішній Президент Віктор Янукович, коментуючи старт передвиборної кампанії в Україні.

На роздоріжжі перед втратою демократії


За 19 років незалежності в Україні справді почали вимальовуватись перші ознаки становлення демократичного суспільства, зазначає директор інституту філософії імені Григорія Сковороди Мирослав Попович. Однак сам процес демократизації йде дуже повільно.

«Ситуація з демократією у нас зараз десь на роздоріжжі, – каже Мирослав Попович. – Але те, що ми маємо дуже чітко виражену перспективу втрати демократичних завоювань і повернення до режиму так званої керованої демократії, це заперечувати ніхто не може. Тому Україна так легко втрачає те, що вчора здавалось вже навіки завойованим».

Мирослав Попович вказує на те, що українці ще не навчились розпізнавати демократичні цінності. Значною мірою тому, що політики часто маніпулюють цим поняттям.

За даними соціологів, з 2006 року кількість прихильників демократичного устрою в Україні зменшилась на 20%.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG