Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: хроніка з регіонів України


Луганськ, на одній із виборчих дільниць
Луганськ, на одній із виборчих дільниць
Донецький КВУ повідомляє про порушення

Про порушення та надзвичайні події під час виборів до місцевих органів влади в Донецькій області повідомили представники Донецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» (КВУ) на прес-конференції в неділю.

За їхніми словами, в Горлівці у день голосування розкидали до поштових скриньок і розклеювалися в місті листівки без вихідних даних із закликом «Голосуй за Півнячого!». На листівці було розміщено фотографію кандидата на посаду міського голови від Єдиного Центру Віктора Курячого. Цей факт зафіксували офіційні спостерігачі, сам кандидат назвав листівку «політичною провокацією».

В Авдіївці на виборчих дільницях міста помітили співробітників невідомчої охорони Авдіївського коксохімічного заводу, представники якої нібито забезпечували правопорядок під час голосування.

«Однак у представників охорони не було жодних посвідчень, які дозволяли б їм перебувати в приміщенні для голосування», – повідомили в КВУ.

Також в Докучаєвську о 9:50 помер кандидат у депутати міської ради за одномандатним мажоритарним округом №12 від партії «Сильна Україна» Павло Тарасенко, повідомили представники КВУ. Причини смерті встановлюють правоохоронні органи.

Регіонал: іспит на демократію Україна склала якщо не на «відмінно», то на «добре»

«Той іспит на демократію, який складала Україна на місцевих виборах, я вважаю, складений якщо не на відмінно, то на добре», – сказав на брифінгу народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

«Якщо оцінювати ці вибори у порівнянні з іншими виборами, то вони проходять організованіше, менше резонансних подій, які ми спостерігали дуже часто, що було пов’язано з політичною боротьбою, з протистоянням», – зазначив регіонал.

Мірошниченко зауважив, що на місцевих виборах «менші черги, хоч вони, все ж, існують».

Він підкреслив, що вибори проходять «спокійно, виборцям не заважають висловити своє волевиявлення».

За словами Мірошниченка, інколи мають місце голосування поза межами кабінок, але це не фіксується спостерігачами як серйозне порушення, оскільки виборці «голосують без будь-якого втручання, без будь-якого примусу». За його словами, таке голосування пов’язано з тим, що люди не хочуть стояти в чергах.

Як наголосив депутат, зараз дуже важливо, щоб «підрахунок голосів відбувся прозоро, щоб можна було об’єктивно встановити результати, щоб не провокувати після виборів якихось конфліктів, не дискредитувати в очах громадськості один одного».

Явка виборців у Придніпров’ї удвічі нижча, ніж на виборах Президента


У Дніпропетровській області явка виборців удвічі нижча, ніж на президентських виборах 2010 року. Про це журналістам повідомив голова обласної територіальної виборчої комісії Павло Шандиба.

Голова облтервиборчкому поінформував, що в області станом на 11.00 проголосувало близько 10% виборців, а станом на 15.00 – 26,6% виборців (це менше 700 тисяч виборців).

Павло Шандиба також зазначив, що вибори проходять в робочому режимі і суттєвих порушень не зареєстровано.

Між тим, у день виборів кілька політичних сил зробили заяви про суттєві порушення виборчого законодавства. Так, штаб «Нашої України» у Дніпропетровську поінформував, що зафіксовано непоодинокі випадки невидачі виборцям усіх бюлетенів, зокрема невидачі бюлетенів із виборів до обласної ради та виборів міського голови Дніпропетровська.

Про наміри оскаржувати результати виборів у Ленінському районі Дніпропетровську заявила Партія захисників Вітчизни. За даними представників партії, на жодній з виборчих дільниць цілого району ТВК не розмістили інформацію про кандидатів від їхньої політичної сили.

«Батьківщина» не визнає результатів виборів на Луганщині


У списках кандидатів у депутати міськради та районних рад Луганська виявили кандидатів від незаконної міської організації «Батьківщина», яку очолює виключений з партії Дмитро Плугін, заявила голова Луганської обласної організації ВО «Батьківщина» Ірина Верегіна.

За словами Веригіної, Луганська міська виборча комісія проігнорувала всю надану їй інформацію і не виключила зі списків «фіктивних» кандидатів.

Луганський обласний осередок партії «Батьківщина» не визнає результатів виборів у регіоні, повідомляє в неділю прес-служба Блоку Юлії Тимошенко.

«З огляду на масштабні фальсифікації у Луганській області, партія «Батьківщина» не визнаватиме результати виборів», – повідомляє прес-служба з посиланням на голову Луганської обласної парторганізації Ірину Веригіну.

Вона розкритикувала нове законодавство про вибори, яке чітко не регулює правила проведення виборів, а також дозволяє монополізувати владу.

«Ми бачили, як відверто і безкарно порушувалися норми чинного законодавства під час кампанії: у нашому регіоні виготовлено понад 2 мільйони бюлетенів з помилками, лише наші активісти виявили та знищили близько 7 тисяч зайвих бюлетенів, які надрукували приватні друкарні, брутально переформатувалися комісії, якщо склад не влаштовував Партію регіонів, членів комісій і кандидатів у депутати залякували нічними телефонними дзвінками через тиск на близьких і рідних», – зазначила Верігина.

Спроби запустити виборчу «карусель» зафіксували у Луцьку і Рівному

На рівненській дільниці №20041 (центральна наукова бібліотека) один виборець намагався винести бюлетень. Зловмисника зупинили члени комісії. На місце прибула група правоохоронців.

Спробу винести бюлетені за межі дільниці зафіксували і на двох луцьких дільницях, повідомив голова Волинського осередку КВУ Юрій Кресак. Завдяки вчасним діям спостерігачів, бюлетень дільниці не покинув.

Технологія «каруселі», коли один із виборців виносить із дільниці свій незаповнений бюлетень і віддає його старшому виконавцеві групи, широко застосовувалась у жовтні 2004 року під час виборів Президента України. Вона полягає в тому, що з дільниці виносять незаповнений бюлетень, який відповідно заповнюють, а виданий чистий знову виносять – для наступного учасника «каруселі».

Спостерігачі CIS-EMO відзначають погану підготовку членів виборчкомів

Одним із моментів, що ускладнюють виборчий процес в Україні, є низький рівень знань виборчого законодавства серед членів виборчих комісій, повідомили в місії міжнародних спостерігачів CIS-EMO у неділю.

Представники місії повідомляють, що, наприклад, в місті Суми спостерігачів CIS-EMO не пускали на дільниці N20043 (голова – Розумна) і N20044 (голова Голуб), мотивуючи це тим, що, відповідно до вказівки заступника голови міської виборчої комісії Бобаревої, реєстрацію спостерігачів необхідно було провести до 7.00. Однак це не стосується міжнародних спостерігачів, які зареєстровані в Центральній виборчій комісії України.

Міжнародним спостерігачам довелося пояснювати членам виборчих комісій основи українського виборчого законодавства, повідомляє прес-служба.

Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO – міжнародна неурядова організація, основною метою якої є сприяння збереженню та розвитку інституту виборів та громадського контролю за ними в країнах із демократичними системами. Її створили і зареєстрували в Росії у вересні 2003 року.

Зафіксовано майже сорок випадків порушень виборчого процесу – МВС

Станом на 15:00 до оперативного штабу МВС України надійшло 37 повідомлень про події, пов’язані з порушеннями виборчого процесу, повідомляє прес-служба відомства.

Очолює рейтинг регіонів-порушників Крим – 8 повідомлень, далі Київська (6) та Запорізька область (4), по три повідомлення надійшло з Дніпропетровської та Сумської області. Серед них 13 випадків незаконної агітації, 4 випадки пошкодження бюлетенів. Правоохоронці зупинили 4 спроби незаконно винести бюлетені з дільничних виборчих комісій.

Зафіксовано 4 випадки хуліганства.

У Кривому Розі продавали спиртне і проводили несправжній екзит-пол – спостерігачі


Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» на виборчій дільниці №105256 у Кривому Розі зафіксували продаж спиртного. Про це Радіо Свобода повідомив координатор Громадянської мережі «Опора» у Дніпропетровській області Сергій Федько.

За словами координатора громадської організації, дільниця знаходиться в приміщенні загальноосвітньої школи.

На цій же дільниці спостерігачі зафіксували представників Партії регіонів, які проводили опитування виборців на виході з дільниці. В «Опорі» це кваліфікували як недотримання законодавства.

«Спостерігач «Опори» зафіксував, що троє молодих людей запитують у тих людей, які вже проголосували і вийшли з дільниці, за кого вони проголосували. Наш спостерігач запитав, що вони роблять. Ті пояснили: від Партії регіонів вони отримали завдання робити соціологічне дослідження. Це порушення, адже таке опитування не можна вважати екзит-полом, воно ніде не акредитоване», – повідомив Сергій Федько.

Представники «Опори» також зафіксували низку незначних порушень виборчого законодавства у Кривому Розі, зокрема, на окремих дільницях було виявлено неточності у списках кандидатів від партій на виборах до міської ради. Після зауважень спостерігачів інформацію замінено на достовірну.

Не всі дільниці Харкова відкрилися вчасно

Не всі виборчі дільниці на Харкова сьогодні відкрилися вчасно.

Про це повідомив голова обласної виборчої комісії Олександр Русанов. За його словами, затримка сталася через те, що комісії не встигли зробити в бюлетенях позначку «вибув» напроти прізвищ кандидатів від партії «Реформи і порядок», яка 29 жовтня відмовилася від участі у виборах до Харківської обласної ради.

«У той же день, 29 жовтня, постанова обласної виборчої комісії електронною поштою була направлена до всіх ТВК. Вони отримали її з мокрою печаткою вранці 30 числа. Тобто час у комісій був для проведення цієї роботи. Хоча на моє переконання законодавець поставив в у нерівні умови кандидатів за мажоритарними та багатомандатними округами, і в законі роз'яснив, що один кандидат не має права зніматися з реєстрації за п'ять днів до виборів, інші – не пізніше, ніж за два дні. Хоча всі розуміють, що бюлетені вже надруковані і це вносить певний хаос в роботу комісій», – сказав Олександр Русанов.

У свою чергу, як повідомив голова Харківської обласної організації Комітету виборців України Михайло Камчатний, деякі дільничні комісії почали ставити штампи про вибуття партії лише сьогодні вранці, «в перші дві години, як вже йшло голосування». В КВУ називають дії політичної сили ускладнити роботу зриву виборів, у такий спосіб як ускладнення роботи комісій.

Загалом, за даними КВУ, голосування на Харківщині йде без суттєвих порушень. Спостерігачі лише зазначають наявність черг на окремих дільницях, переважно в сільській місцевості. Находить інформація про непристосовані до голосування дільниці, де люди скаржаться на тисняву і задуху.

На Прикарпатті через штамп «вибув» у двох округах вибори можуть визнати недійсними

Як повідомив голова Івано-Франківської обласної організації КВУ Юрій Лисюк, є претенденти на визнання виборів недійсними по двох мажоритарних округах до обласної ради в Івано-Франківську.

Пов’язано це з тим, що лише вранці ТВК передала вимогу ставити штамп «вибув» у бюлетенях, почали це робити уже в ході голосування, тож в частині бюлетенів є така відмітка, в частині ж – ні.

Юрій Лисюк назвав незрозумілою таку ситуацію з запізненням інформування міської виборчої комісії про вибулих з перегонів, хоча рішення були ухвалені 8 жовтня і 22 жовтня.

Є також багато помилок у прізвищах кандидатів у бюлетенях, непронумеровані бланки, чимало бюлетенів передруковували вночі через помилки.

За словами Юрія Лисюка, «стільки тих плутанин, що часом починаєш задумуватися, чи дійсно такі комісії некваліфіковані, щоб робити такі ляпи, чи, можливо, хтось зацікавлений, щоб такий бардак був».

Через ці штампи «вибув», непронумеровані бюлетені при підрахунку голосів багато бюлетенів можуть бути визнані недійсними.

На Донеччині у день виборів помер кандидат

Вістка про раптову смерть кандидата в депутати Докучаєвської міської ради від «Сильної України» Павла Тарасенкова сьогодні паралізувала роботу місцевої виборчої комісії. Про це повідомив голова правління донецького осередку Комітету виборців України Сергій Ткаченко. Причини смерті наразі невідомі. Сьогодні це вже третя смерть кандидата на місцевих виборах в Україні.

За словами Ткаченка, територіальна комісія може скасувати рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови чи депутатів місцевих рад не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування.

«Що робити, коли це трапилось? Така практика вже була, у тому числі на виборах 2006 року. І тут комісії намагались не допустити голосування за кандидата, який помер чи не може брати участь у виборах. Наскільки це буде відповідати чинному закону, сказати важко», – говорить голова донецького КВУ.

Незважаючи на те, що виборчий округ в Докучаєвську невеликий, ця ситуація може гальмувати роботу місцевих комісій. Як зазначають в КВУ, через недосконалість закону, у багатьох випадках члени комісій не знають, як себе поводити.

Через те вибори на Донеччині розпочались з великою кількістю порушень. Безліч комісій відкрились із запізненням, оскільки перераховували чи міняли бюлетені. Також у процесі голосування часто виявлялось, що документи надруковані з помилками у прізвищах кандидатів. Наприклад, кандидат у депутати міськради м. Світлодарськ від КПУ на прізвище Тимошенко у бюлетенях названий Тищенком.

Наразі у Донецькій області працює 2448 дільничних виборчих комісій.

На Дніпропетровщині заявляють про порушення

Кілька політичних сил Дніпропетровщини заявили про порушення законодавства. Так, за даними зі штабу ВО «Батьківщина», на двох дільницях в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровська виявили мікроавтобуси, які підвозили виборців, не маючи на це відповідних документів.

За даними штабу, один із мікроавтобусів виявили біля дільниці №18, яка розташована в школі-інтернаті. Технічний стан маршрутного таксі, яке, за документами, було найняте обласною організацією ветеранів для підвезення виборців на дільницю, не відповідав нормам. Також у дорожньому листі водія були відсутні позначки про проходження медогляду, в салоні автобуса була відсутня аптечка і вогнегасник. Державтоінспекція оформила протокол і відправила автобус на штрафмайданчик.

Схожа ситуація була зафіксована і на виборчій дільниці №19.

Про порушення поінформувала і прес-служба Дніпропетровської обласної організації «Єдиного центру». За повідомленням, представники «Єдиного центру» зафіксували у Першотравенську напередодні виборів факти розповсюдження агітаційних листівок кандидата у депутати від Партії регіонів без належних вихідних даних.

Як повідомили в прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації, станом на 8 ранку відкрилися всі виборчі дільниці у Дніпропетровській області.

На території Дніпропетровської області створено 389 територіальних виборчих комісії (обласна, 13 міських, 22 районних, 18 районних у містах, 7 міських районного значення, 40 селищних, 288 сільських комісій) та 1755 дільничних виборчих комісій.

31 жовтня в Україні проходять чергові місцеві вибори.

На Луганщині знайшли «зайві» бюлетені

У Луганській області працюють всі 1459 виборчі дільниці.

На деяких дільницях у Луганську утворилися черги. Голова однієї з комісій пояснив цей факт великою кількістю бюлетенів та поганою підготовкою членів комісії.

Напередодні виборів уЛуганській області довелося передрукувати 2 мільйони бюлетенів – через те, що бланки були надруковані не за зразком Центральної виборчої комісії.

Тим часом, в Алчевську на приватній друкарні виявлено 6 тисяч бюлетенів, які друкарня надрукувала поза замовленням територіальної виборчої комісії міста Стаханова.

Про це повідомляє прес-служба громадської організації «Опора» в Луганській області.

За інформацією спостерігачів «Опори», всі бюлетені були призначені для виборів міського голови Стаханова. Місцева ТВК замовила 83 тисячі бюлетенів, проте під час візиту членів Стахановською міський ТВК на підприємство було виявлено, що кількість надрукованих бюлетенів складає 89 тисяч.

При цьому директор відмовився спалювати «зайві» екземпляри. Утилізували бюлетені тільки після того, як приїхали представники правоохоронних органів.

За даними обласного управління МВС, правопорядок під час місцевих виборів на Луганщині охороняють понад 5,5 тисяч працівників міліції.

У Криму за виборцями спостерігають камери

У Криму на всіх виборчих дільницях встановлені веб-камери. Про це повідомив прем’єр-міністр автономії, голова кримської організації Партії регіонів Василь Джарти. Спілкуючись на виборчій дільниці із журналістами після того, як він проголосував, Василь Джарти заявив, що встановлення відеоспостереження дозволить забезпечити прозорість виборів.

Разом із тим, низка спостерігачів від опозиційних партій заявила, що вони розцінюють відеонагляд за процесом голосування як одну з форм тиску провладних сил на виборців і членів виборчих комісій. За їхніми підрахунками, вартість обладнання (по дві веб-камери і жорсткий диск) на кожній із 1228 дільницях обійшлося ініціаторам у понад 1 мільйон гривень.

З ініціативою встановлення веб-спостереження за виборами в Криму виступили 11 кримських організацій політичних партій, які минулого тижня підписали «Меморандум про проведення чесних виборів». Поки не відомо, хто розпоряджатиметься відео-записами – власники веб-камер чи виборчі комісії.

Прем’єр-міністр Криму Василь Джарти також повідомив, що всі виборчі дільниці в автономії відкрилися вчасно. Разом із тим, з кількох регіонів Криму до корпункту Радіо Свобода надійшли повідомлення про затримки з відкриттям на 30-45 хвилин

Понад 2000 міліціонерів Прикарпаття забезпечують порядок на виборах

Для охорони громадського порядку на виборчих дільницях в Івано-Франківській області залучено понад дві тисячі працівників міліції, курсантів Прикарпатського юридичного інституту Львівського держуніверситету внутрішніх справ та співробітників управління міністерства надзвичайних ситуацій: по два правоохоронці на дільниці. Про це повідомили у центрі зв’язків з громадськістю УМВС в області.

Працівники міліції взяли під охорону приміщення і сейфи з виборчою документацією та бюлетенями на виборчих дільницях у міру надходження туди бюлетенів.

Співробітники міліції також забезпечували охорону громадського порядку на трьох поліграфічних підприємствах, де проходив друк бюлетенів.

За повідомленнями, грубих порушень громадського порядку, пов’язаних із виборами, не зареєстрували.

На Львівщині дільниці відкрились невчасно, є вже черги

Сьогодні члени виборчих дільниць розпочали свій робочий день із проштамповування бюлетенів до Львівської обласної ради. Навпроти псевдопартії «Батьківщина» вони ставили штамп «вибув». Оскільки о 4 годині ранку Апеляційний суд Львівської області зняв із виборчих перегонів списки партії «Батьківщина», очолюваної народним депутатом Іваном Деньковичем, постанова суду надійшла на більшість виборчих дільниць Львова та області уже тоді, коли розпочалось голосування.

На частині дільниць Львова та області голосування розпочалось на 20-40 хвилин пізніше, а на багатьох члени виборчих дільниць видають виборцям бюлетені і при них ставлять штамп навпроти «Батьківщина» – «вибув». Як зазначила в коментарі Радіо Свобода спостерігач Громадської мережі «Опора» Ірина Швець, ситуація зі списками «Батьківщини» створила хаос на дільницях і, зокрема, серед членів ДВК. У Дрогобичі утворились черги, в яких виборці простоюють по 40 хвилин, щоб проголосувати.

За інформацією «Опори», у спеціальній дільниці, що розташована у приміщенні восьмої міської клінічної лікарні, членів ДВК взагалі не встигли попередити про зняття «Батьківщини» з виборчих перегонів. Така ситуація спостерігається на інших дільницях Львова та області, де виборці проголосували бюлетенями, з яких не викреслена партія «Батьківщина».

«Ці бюлетені до Львівської обласної ради будуть, скоріш за все, визнані недійсними», – зауважила в коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Комітету виборів Оксана Дащаківська.

Відтак виборці, які проголосували першими, втратили своє право на волевиявлення.

А в Турківському районі призупинили голосування на дільницях після повідомлення про зняття з перегонів «Батьківщини», щоб поставити на бюлетенях штамп «вибув».

Сьогодні в Україні обирають місцеві органи влади


В Україні о восьмій годині ранку почались вибори до місцевих органів влади.

Для проведення виборів ЦВК сформувала 670 територіальних виборчих комісій різних рівнів: 24 обласних, 474 районних, 166 міських.

Організовано понад 11 тисяч виборчих комітетів нижчого рівня і понад 33 тисячі дільничних комісій.

Вибори вперше проводяться за пропорційно-мажоритарною системою: половина депутатів місцевих рад обирається за партійними списками, ще половина – в одномандатних округах, хоча висувати кандидатів у цих округах можуть лише місцеві партійні організації.

За змішаною системою обираються депутати Верховної Ради Криму, а також обласних, районних і міських рад. Водночас, депутати сільських і селищних рад обираються за мажоритарною системою.

За місцевими виборами спостерігатимуть 1913 офіційних спостерігачів від всеукраїнських громадських організацій, у тому числі 1151 – від Громадянської мережі «Опора», 645 – від Комітету виборців України, 117 – від громадської організації «Фронт Змін».

Крім того, спостерігати за виборами будуть 134 офіційних спостерігачі від іноземних держав і 356 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій.

Компанія GfK Ukraine на замовлення партії «Єдиний центр» має намір провести всеукраїнський екзит-пол, у рамках якого проведе опитування на 580 виборчих дільницях у всіх областях, де проходять вибори облрад. Окремо будуть вивчати підсумки голосування за міських голів Донецька, Харкова, Ужгорода, Луцька, Чернівців і Хмельницького. Результати екзит-полу оголосять сьогодні о 22.00 в УНІАН.

Остаточні підсумки голосування за законом мають бути підбиті не пізніше 5 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG