Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Львівщині: без порушень і плутанини не обійшлось


Львів – Вибори на Львівщині стартували провально. Такою є перша оцінка спостерігачів. Більше 20% дільниць розпочали свою роботу з запізненням, деякі призупиняли роботу, перед кабінками для голосування – черги, а ще зафіксований безлад з інформаційними плакатами про кандидатів і плутанина з бюлетенями щодо участі у виборах партії «Батьківщина» народного депутата Івана Деньковича.

Сьогодні за 4 години до початку голосування Апеляційний суд Львівщини зняв із виборів до Львівської обласної ради фальшиві списки партії «Батьківщина», яку очолює народний депутат Іван Денькович. Таке пізнє рішення суду спричинило плутанину на виборчих дільницях. Місцеві експерти наголошують, що це зроблено зумисно, задля створення хаосу під час голосування.

Владна технологія на ймення «Батьківщина» на виборах спрацювала

Судова постанова про зняття з виборів у Львівську облраду псевдопартію «Батьківщина» надійшла на більшість дільниць за кілька хвилин до їхнього відкриття, а на деякі уже під час голосування, близько 9-10 години. Члени ДВК навпроти партії «Батьківщина» ставили штамп «вибув», через що й відчинили дільниці пізніше, а хтось штампував бюлетені під час видачі їх виборцям. На кількох дільницях просто призупинили виборчий процес, а на деяких виборці голосували бюлетенями, де «Батьківщину» не було знято з виборчих перегонів. Усі ці бюлетені будуть визнані недійсними. Про це уже повідомила ТВК у Львівській області.

А ось у трьох районах області на дільницях викреслили зі списків партію «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Члени ДВК пояснили, що не зрозуміли постанову суду. Водночас територіально-виборча комісія Львова, попри судове рішення, не зняла з виборчих перегонів псевдопартію «Батьківщина» до міськради. Обласний осередок партії Юлії Тимошенко заявив, що домагатиметься визнання виборів у Львівську міськраду недійсними.

Слід очікувати фальсифікацій і судових позовів

Виконавчий директор Комітету виборців у Львівській області Оксана Дащаківська вважає, що цього разу вибори у місцеві органи влади відбуваються з численними порушеннями. Зокрема, вона звернула увагу на той факт, що не про всіх кандидатів були інформаційні плакати на виборчих дільницях. У Дрогобичі вперше за останні роки не допустили на дільницю спостерігачів, не проставлені штампи «вибув» навпроти партії «Батьківщина» Деньковича в сільських районах.

Оксана Дащаківська прогнозує, що під час підрахунку голосів відбуватимуться фальсифікації. Чимало політичних партій і кандидатів від мажоритарних округів оскаржуватимуть результати виборів у судах, а ЦВК зволікатиме з оприлюдненням результатів голосування, зауважила у коментарі Радіо Свобода представник Комітету виборців Львівщини.

Літні людям було важко розібратись з великими бюлетенями
Львів, 31 жовтня 2010 року

Я побувала на кількох виборчих дільницях і скрізь літні люди нарікали на величезні бюлетені, в яких вони ледь знаходили назву партії чи прізвище кандидата, за якого хотіли проголосувати. В середньому по області на одне депутатське місце претендують близько 20 кандидатів. Один виборець у кабіні для голосування проводив від 5 до 10 хвилин. Відтак утворювались черги, й уже спостерігачі прогнозують, що не всі встигнуть проголосувати до 22 години. Не знали виборці і про те, що у бюлетені до Львівської облради навпроти партії «Батьківщина» має стояти штамп «вибув», а чимало не розуміють різниці між обома однойменними партіями.

На запитання, на що сподіваються після місцевих виборців галичани, більшість відмахувались рукою. Мовляв, усі обіцяють, але не виконують і нічого не роблять для поліпшення життя людей. Але беруть участь у виборах, щоб їхнім голосом ніхто не скористався.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG